Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.

Guvernul a stabilit acest calendar de coșmar după ce în primăvară PSD și PNL conveniseră ca prezidențialele să fie în septembrie, iar parlamentarele în noiembrie, fie fără să-și dea seama, fie fără să le pese că asta însemna o serie de campanii în iulie, august și septembrie, când românii sunt în concedii, iar candidații ar fi vorbit la pereți. După ce s-au văzut cu sacii în căruță, PNL-iștii (că de-o vreme liberalii sunt greu de găsit în PNL) s-au sucit și au pretins alegeri la termen, susținuți, din motive diferite, și de opoziția AUR și USR.

Dacă la comasate membrii birourilor electorale și cei ai secțiilor de votare s-au dovedit depășiți, atunci când acestea vor funcționa trei duminici la rând e de așteptat să fie, în plus, și extenuați. O duminică ar sta în birouri și secții, luni, marți și miercuri vor renumăra voturi și soluționa contestații, pentru ca în următoarele două săptămâni s-o ia de la capăt. Desigur, vor crește amețitor și cheltuielile statului pentru desfășurarea celor trei scrutinuri, dar cărui guvernant îi mai pasă de soarta banului public?  

Absolut nedemn, o rușine istorică, o rușine națională, este, însă, faptul că alegerile parlamentare au fost puse nu într-o duminică oarecare, ci în cea de 1 Decembrie. De Ziua României, românii, în loc să simtă, chiar și pentru o singură zi, ideea sau măcar iluzia unității naționale, vor fi divizați între un bloc politic și altul, între un candidat și altul, între stânga și dreapta. O bătaie de joc cât o profanare, comisă fără scrupule de conducători gata să arunce în joc orice pentru un presupus câștig. 

Miza lor, nu-i greu de ghicit, este că suprapunerea scrutinului cu Ziua Națională le va da posibilitatea să-și continue campania inclusiv în timp ce alegătorii votează. Cât despre primarii care vor fi biciuiți să tragă pentru „ai noștri”, parcă îi și văd că vor da mita electorală la scenă deschisă, sub formă de fasole cu ciolan și sarmale. 

Toate acestea au fost bătute în cuie în condițiile în care, culmea, românii nici nu știu cine va candida la Președinție. Se fac speculații că Ciolacu ba vrea, ba nu, în funcție de calendar, că Ciucă, ostaș în slujba țării, ar visa să devină comandant suprem, dar nici candidatul PSD, nici cel al PNL nu-i stabilit, pesediștii urmând să ia decizia în congres luna asta, iar peneliștii în septembrie. 

Politicienii parcă nu se mai mulțumesc să-și bată joc doar de popor, ci duc în deriziune și istoria nației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!