Oficialii NIS Petrol încearcă să liniştească opinia publică din Bihor, la o zi după ce preşedintele Consiliului Judeţean, cu care au discutat miercuri, a anunţat că se opune activităţilor companiei, sugerând că aceasta va "scormoni" după gaze de şist în cele două perimetre concesionate de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Printr-un comunicat dat publicităţii vineri, reprezentanţii NIS Petrol anunţă că anul acesta compania va demara "etapa de prospectare în perimetrele concesionate din judeţul Bihor" (Derna şi Felix), iar "activitatea de prospectare este una neinvazivă, fără impact asupra mediului şi a populaţiei din perimetre şi se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a normelelor de mediu din Uniunea Europeană".

Potrivit NIS Petrol, prospectarea se va face cu "tehnologii sigure, care nu afectează nici culturile, nici apele, nici animalele şi nici sănătatea populaţiei", ca dovadă fiind activitatea de acest fel desfăşurată, fără incidente, în judeţul Timiş, în cursul anului trecut.

"În acordul de concesiune semnat cu statul român, în baza căruia se vor realiza activităţile de prospectare, sunt prevăzute lucrări de explorare pentru hidrocarburi convenţionale. De altfel, compania şi-a exprimat de fiecare dată interesul exclusiv pentru petrol şi gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate în România. Explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu face obiectul activităţii companiei NIS Petrol", se arată în comunicatul dat publicităţii vineri.

De asemenea, acesta precizează că nu se va face nici măcar explorare "în apropierea staţiunilor balneare, nici în ariile protejate Natura 2000 sau în proximitatea Zonei Metropolitane Oradea" şi că "NIS Petrol va colabora cu autorităţile competente şi va face toate demersurile pentru a informa corect atât autorităţile locale, cât şi populaţia".

Citeşte pe această temă articolul "Cornel Popa: NIS Petroleum vrea să înceapă explorarea gazelor în Bihor"