Un număr de opt martori au fost audiaţi, miercuri, la Tribunalul Bihor, în noul termen de judecată al procesului penal pornit împotriva lui Victor Micula şi a patru subofiţeri de la Biroul de Ordine Publică din Poliţia Oradea. Între cei ascultaţi s-a numărat şi o prietenă a tânărului milionar, Greta Moldovan, care i-a povestit judecătoarei cum s-a trezit cu poliţiştii DGA la uşă din cauza lui.

Grety la audieri

Grety pentru prieteni, tânăra are o mică afacere în Aleşd şi e antrenoare de fitness la o sală din Oradea. Ea a fost chemată în faţa instanţei ca să povestească despre incidentul din noaptea de 28/29 martie 2018, când a fost împreună cu Victor Micula, iar acesta ar fi obţinut la sediul Poliţiei datele unui tânăr cu care anterior avusese un incident în trafic, Al Mahmoud Cassim Alexandru.

“Am fost în maşină cu el, dar nu îmi aduc aminte prea multe, pentru că nu a avut un impact aşa mare încât să memorez tot ce s-a întâmplat. Îmi aduc aminte că am fost la Peco şi la Poliţie”, a explicat Greta Moldovan (foto)

La sediul Poliţiei, a spus ea, Micula a dus-o “într-o sală cu monitoare”. Tânăra a şi fotografiat cu telefonul mobil ecranele pe care rulau imaginile culese de camerele de supraveghere din oraş, fotografie care a fost printre dovezile principale ale anchetatorilor împotriva lui Micula (foto, jos). Asta, pentru că în imagine se vede şi Micula, în timp ce butonează la calculatorul cu bazele de date ale MAI.

“Am pozat monitoarele de pe care se vedeau semafoarele”, a mai declarat Grety, ţinând să precizeze că nu a stat cu ochii pe însoţitorul ei. “El s-a pus la un calculator. Ştiu că mai erau şi alţi poliţişti, dar nu ştiu dacă şi inculpata Erdei, îmi aduc aminte de o doamnă roşcată", a răspuns Moldovan, la întrebarea judecătoarei, dacă între poliţiştii pe care i-a văzut acolo s-a numărat şi Camelia Erdei, cea acuzată că i-ar fi dat lui Micula datele tânărului cu care a avut incidentul în trafic, iar apoi user-ul şi parola cu care să intre chiar el în evidenţe şi să verifice alte date. 

Fotografia buclucaşă

Pe de altă parte, însă, Greta Moldovan a ţinut să menţioneze în faţa instanţei că îşi menţine depoziţiile anterioare, în care a declarat clar că Micula a accesat evidenţele MAI, căutând inclusiv informaţii despre ea, fiind interesat până şi de câte puncte de penalizare a strâns pentru contravenţii rutiere. “Acele declaraţii fost mai apropiate de eveniment, suntem tot mai departe acum”, a zis ea. 

Grety i-a povestit judecătoarei şi cum s-a trezit cu poliţiştii DGA la uşă pe seama escapadei din acea noapte cu Victor Micula, poliţişti care au dus-o la sediu pentru declaraţii. “Nu m-a sunat nimeni, nu m-au citat. Pur şi simplu m-am trezit cu ei la uşă. Mi-au luat telefonul pe care era fotografia din Poliţie şi au luat-o. Am avut senzaţia că n-am de ales, era o situaţie presantă pentru mine, deloc plăcută, deși ei mi-au zis să stau liniştită, că ei caută poliţişti corupţi”, a mai povestit tânăra, negând însă că poliţiştii i-ar fi influenţat, totuşi, depoziţiile. “Am spus adevărul, şi atunci, şi acum”, a arătat Moldovan.

“În lacrimi”

Judecătoarea Veronica Ioniţă l-a audiat, miercuri, şi pe Bogdan Tiponuţ (foto), orădeanul care a fost pasager în maşina lui Al Mahmoud Cassim Alexandru, cel cu care Micula s-a şicanat în trafic.

„Ne-au urmărit două maşini Mercedes, le cunoşteam, ştiam ale cui sunt. Eu am coborât la un moment dat, la blocul în care stă Alin Mărginean (interlop orădean cunoscut, cercetat pentru infracţiuni cu violenţă, n.r.), despre care ştiam că se ştie cu Victor, şi Cassim voia să-l rugăm să-l sune, să discute cu el, să-l lase în pace”, a povestit tânărul.

Cassim era speriat, a zis Tiponuţ. „Mă implora să nu-l las singur, avea lacrimi în ochi când am coborât”, şi-a adus aminte bărbatul, susţinând că după ce a urcat în apartamentul interlopului, l-a văzut pe Cassim dispărând la volanul maşinii. „A traversat parcul cu maşina, că în spatele lui era blocat de Victor”, a spus Tiponuţ.

„Eu nu m-am temut”

Mărginean l-a şi sunat în noaptea respectivă pe Micula, a mai zis Tiponuț, iar milionarul „i-a trimis o fotografie cu buletinul lui Cassim. I-a spus că-i mai bine să se întâlnească atunci, că ştie unde stă. De fapt, Cassim nu s-a dus în noaptea aceea acasă, de frică. Mi-a spus ulterior că a aflat de faptul că Micula îi cunoştea adresa”.

Chestionat de avocatul Bogdan Bodea, de ce nu au apelat la Poliţie în faţa blocului interlopului, dacă se simţeau speriaţi pentru faptul că maşina lor era blocată, Tiponuţ a declarat că nu a considerat necesar. “Eu nu m-am temut. Nu m-am considerat în pericol”, a explicat bărbatul, care a negat şi faptul că el sau amici cu care era în maşină s-ar fi drogat. “Nu ştiu să fi fost consumator Cassim. În perioada aceea nu eram niciunul”, a spus Bogdan Tiponuţ, spre amuzamentul judecătoarei şi al avocaţilor.

Secret şi nu prea

În total, miercuri, judecătoarea Ioniţă a audiat 8 martori. Pe lângă Greta Moldovan şi Bogdan Tiponuţ, au fost ascultate mărturiile a cinci poliţişti, inclusiv cea a şefului Biroului Ordine Publică de la Poliţia Municipiului Oradea, Florin Sălăjan şi a unui poliţist local, Adrian Barna.

Cel din urmă a lucrat în 2018 în dispeceratul comun de la Poliţia Municipiului, unde se putea accesa baza de date a MAI. El a susţinut acuzaţiile împotriva lui Micula, declarând că l-a văzut pe afacerist butonând la calculator şi chiar făcând fotografii cu datele afişate pe ecran. Întrebat de judecătoare dacă l-a chestionat pe milionar ce face acolo, Barna a pretins că “n-aveam nici o obligaţie să întreb persoanele ce fac acolo”, la fel cum nu a ştiut să precizeze dacă există reglementări privind accesul persoanelor străine în acea încăpere.

Răspunsul l-a dat şeful Biroului Ordine Publică, Florin Sălăjan, care a întărit declaraţia dată anterior de şeful Poliţiei, chestorul Alin Haniş, prezentată deja de BIHOREANUL. Încăperea respectivă, pe care poliţiştii au poreclit-o “Liceu”, nu ar fi avut statut special, iar intrarea era permisă “doar cu interes operativ”. “Era, într-adevăr, un afiş, pe care scria că intrarea persoanelor străine e interzisă, dar dacă exista un interes operativ, putea intra orice poliţist, chiar şi însoţit de o persoană civilă. Iar rolul colegilor care lucrează acolo este de a-i sprijini pe poliţiştii din teren, să facă verificări în bazele de date, în înregistrările făcute de camere”, a declarat Sălăjan.

Cât despre Victor Micula, Sălăjan a susţinut că nu l-a văzut niciodată, “nici în sediul Poliţiei, nici în acel birou”.

Va urma

Procesul în care Micula jr este judecat alături de poliţiştii Ovidiu Vaida, Camelia (Ile) Erdei, Alin Zanca şi Claudiu Rengle, cel din urmă între timp pensionat, va continua luna viitoare.

La următorul termen sunt aşteptaţi să se prezinte în faţa instanţei două dintre “victimele” milionarului, Al Mahmoud Cassim Alexandru şi interlopul Alin Mărginean, acesta din urmă fiind cel pe care Micula l-a denunțat că s-a urcat drogat la volan, iar apoi, purtând cagulă, a participat la percheziţionarea lui.

Deşi citaţi în două rânduri, cei doi nu au fost găsiţi, ultimele informaţii fiind că sunt plecaţi în străinătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!