După ce DSP Bihor şi Prefectura au informat, vineri dimineaţă, că incidenţa în municipiul Oradea este de 3,83 cazuri la mia de locuitori, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a arătat că informaţia ar fi greşită şi că, de fapt, incidenţa în Oradea depăşeşte cu puţin 4 cazuri la mia de locuitori. 

Dr. Raed Arafat şi ministrul de Interne Lucian Bode se află într-o vizită de lucru în Oradea. 

"Nu ştiu de unde aveţi datele"

Când, pregătind o întrebare legată de posibile restricţii în Oradea, reporterul BIHOREANULUI a indicat, în conferinţa de presă susţinută de cei doi, că în municipiu incidenţa este de 3,83 cazuri noi la mia de locuitori (aşa cum tocmai informaseră oficial Prefectura şi DSP Bihor), dr. Raed Arafat a intervenit, spunând că de fapt incidenţa depăşeşte 4 la mie.

"Nu ştiu de unde aveţi datele, pentru că eu vă spun că din datele pe care le am este de 4,07 (n.r. – incidenţa în Oradea)", a arătat şeful DSU.

După ce a fost informat că sursa este oficială, dr. Arafat a detaliat spunând că e posibil să existe o problemă de "comunicare".

"Nu fac războiul incidenţelor pe 0,1 sau 0,2, asta este mai puţin important. Important este trendul şi ceea ce vedem în faţa noastră. Nu ştiu ce i s-a prezentat domnului prefect, ca să nu credeţi că ne contrazicem. Eu am primit o informaţie de la CNCCI (n.r. - Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în pandemia Covid) cu toate localităţile, iar Oradea figurează cu 4,07 în acest tabel. Dacă tabelul care mi-a venit are datele din altă sursă şi se corectează, se va corecta până la ora 13. O să vedem acest lucru. Depinde de sursă, tabelul respectiv se face la nivel central din sursa aplicaţiei Ministerului Sănătăţii", a spus Raed Arafat.

La mijloc, un nou mod de calcul

Solicitat să detalieze de unde ar putea veni diferenţa între cele două incidenţe, dr. Raed Arafat a spus că la mijloc ar putea fi o eroare, dată de noua modalitate de calcul decisă şi anunţată, cu o zi înainte, de Ministerul Sănătăţii, care socoteşte incidenţa tot cu cazurile apărute pe o perioadă la 14 zile, dar nu e vorba de ultimele 14 zile, căci cele mai recente 3 zile nu sunt luate în calcul având în vedere că există posibilitatea să nu fie prelucrate şi trecute în sistem toate testele pozitive recente. 

"Modul de calcul ieri l-au explicat colegii de la Ministerul Sănătăţii. Ei au hotărât să schimbe modul de calcul pe ultimele 14 zile, luând cu 3 zile în urmă, ca să fie siguri că toate testele au fost raportate. Acest mod de calcul a fost introdus în Hotărârea de Guvern care urmează să fie publicată şi va fi unitar pe toată ţara", a spus dr. Arafat.

Prefectul Ţiplea: Incidenţa de 3,83 este de la STS

Întrebat dacă, astfel, în Oradea ar putea să fie impuse în următoarele zile noile restricţii, şeful DSU a explicat: "Dacă suntem la 4,07, în momentul în care se publică Hotărârea de Guvern, Comitetul Judeţean se întruneşte, nu mai este loc de dezbateri, se constantă se aplică măsura. HG-ul va fi publicat după amiază, iar astfel probabil că măsura s-ar aplica de mâine".

Întrebat, în context, de unde provin datele pe care Prefectura şi DSP le-au trimis vineri dimineaţă - cum că în Oradea incidenţa este de doar 3,83 la mia de locuitori - prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a spus că incidenţa provine din platforma Sistemului de Telecomunicaţii Speciale. "Este vorba despre sistemul în care STS-ul face calculaţia", a afirmat Ţiplea.

TABELUL CU INCIDENŢA ÎN UAT-URILE DIN BIHOR TRANSMIS DE DSP ŞI PREFECTURĂ:

Datele corecte... în curând

Care sunt datele corecte şi oficiale? Dr. Arafat şi prefectul Ţiplea au spus că acest lucru va fi lămurit curând, fiind vorba probabil de o eroare de calcul. Mai precis, într-unul dintre sisteme nu s-a aplicat noua modalitate de calcul.

"Este o problemă de comunicare, nu o rezolvăm aici. (...) Dacă nu până la ora 13, atunci până la ora 15, datele vor fi pe masă. Nu există ca azi să nu se afle oficial care este incidenţa", a spus Arafat.

În completare, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că pentru vineri după amiază este programată oricum o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi până atunci datele vor fi clarificate.

Şeful DSU a spus, în schimb, că dacă incidenţa în Oradea a depăşit într-adevăr 4 cazuri noi la mia de locuitori, vineri CJSU Bihor ar putea decide, fără alte dezbateri, aplicarea noilor restricţii. 

Vineri ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind noile restricţii, astfel că măsurilor vor intra în vigoare. 

URMĂREŞTE DECLARAŢIILE LEGATE DE INCIDENŢA ÎN ORADEA:

UPDATE: Restricţiile intră în vigoare duminică!

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, că, deşi hotărârea luată joi de Guvern privind introducerea noilor restricţii anti Covid va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, ea va intra în vigoare abia de duminică, 28 martie, având în vedere timpul scurt în care operatorii economici trebuie să se mobilizeze.