Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.

Săptămâna trecută, un subaltern al acestuia atât pe linie de partid, cât şi pe linie „administrativă” (în sensul că din PSD a fost pus scrib la Biroul de presă-imagine al CJ), a slobozit (ştiindu-i hărnicia, bănuiesc că nu de capul lui) un comunicat relevant pentru politizarea unei instituţii publice, pentru utilizarea în scop pur politic a numelui şi resurselor unei entităţi finanţate de contribuabili.

Funcţionarul pesedist a trâmbiţat că la iniţiativa şefului de partid, instituţia „a rezolvat problema măştilor de protecţie pentru elevii din Bihor”. Adică, o structură botezată ONG la care CJ e unic acţionar (aşa-zisa Fundaţie Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, populată cu politruci selectaţi din PSD şi UDMR), a cheltuit 170.000 lei pentru ca un număr neprecizat de elevi din judeţ (atenţie, nu şi din Oradea, ca şi cum capitala Bihorului ar face parte din judeţul Timiş sau Dolj) să primească, fiecare, câte 2 măşti reutilizabile. Cetăţenii sunt încredinţaţi că acestea ar corespunde recomandărilor OMS, fără a fi însă descrise şi fără a fi precizată nici firma producătoare, nici cea furnizoare (apropo, poate sar „oamenii noi”, prieteni cu tovarăşii din PSD, să afle cât de „chinezească” este marfa, da’ n-aş paria pe asta).

„Dăm gratuit la toţi elevii şi profesorii din Bihor măşti de protecţie”, zice comunicatul amploaiatului de partid şi de stat, într-un „stil” de o grosolănie extremă, menit ca persoanele care află vestea să reţină două detalii: „dăm” şi „gratuit”! Tipic pentru un partid care de decenii întregi prosteşte (din fericire, pe tot mai puţini români) că dă ceva gratis, sfidând bunul-simţ, care spune că o instituţie îşi face eventual datoria şi că nimic nu-i gratis, de vreme ce banii cheltuiţi sunt bani publici, plătiţi de toţi contribuabilii din taxe şi impozite, nu aduşi de la sediul PSD ori scoşi de Mang din chimirul personal.

Cu luni în urmă, când criza sanitară care a schimbat lumea era la început, nu puţini se amăgeau că, la greu, oamenii, inclusiv politicienii, vor fi mai buni, mai decenţi. Iată că nici vorbă de aşa ceva. Cu cât e nenorocirea mai mare, cu atât politrucii veroşi o consideră ţâţă cu voturi. Aşa că, după ce au negat însăşi pandemia şi apoi au pretins că masca de protecţie nu ajută la nimic, aceiași inși încearcă să mituiască electoratul cu două măşti.

Pentru ei, masca este noul mititel, pe care, culmea, nici nu-l mai plătesc cu banii de la partid, ci din buzunarul fiecărui contribuabil. La cât de limpede e asemănarea, ar putea livra măştile electorale cu muştar, bun pentru vremea când proletariatul va fi scăpat de „botniţe” şi-şi va primi şi micii cu care asemenea Păcălici i-a tot obişnuit.