Primăria Oradea pregătește construirea unui pasaj suprateran de 8,2 milioane euro peste centură și linia ferată în continuarea străzii Meșteșugarilor.

Pasajul, care va transforma strada în principala cale de acces în municipiu, va face legătura între centrul Oradiei și viitorul drum de legătură cu autostrada.

„Pentru a nu a ajunge în situația altor orașe care, atunci când a trecut autostrada pe lângă ele, nu au reușit să se conecteze la ea, venim cu propunerea de a construi acest pasaj în continuarea străzii Meșteșugarilor. Strada va deveni una dintre principalele porți de acces în oraș, făcând legătura cu drumul de legătură cu autostrada și drumul expres Oradea - Arad”, a declarat primarul Florin Birta miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Consiliul Local va fi chemat joi să aprobe, în prima ședință de lucru din acest mandat, indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Potrivit documentelor, investiția se ridică la 39,9 milioane lei, echivalentul a 8,2 milioane euro, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj va fi de 35,5 milioane lei, adică 7,2 milioane euro.

„Lucrările la pasaj vor începe anul viitor, pe banii bugetului local, urmând să căutăm în continuare o sursă de finanțare din fonduri europene”, a spus Birta.

De la două la patru benzi...

Viitorul pasaj, în lungime de 940 metri, va supratraversa atât șoseaua de centură, cât și linia ferată Oradea - Arad și strada Corneliu Baba, pentru a se racorda la viitorul drum de legătură cu autostrada și drumul expres Oradea - Arad.

Dat fiind fluxul mare de autovehicule care vor tranzita zona, strada Meșteșugarilor va fi lărgită de la două la patru benzi pe sens.

În zona de case, acest lucru se va face prin desființarea spațiului verde din fața imobilelor, iar în cea de blocuri prin desființarea parcărilor de pe carosabil.

Pasajul efectiv va avea doar două benzi, pentru că celelalte două vor asigura intrarea și ieșirea de pe șoseaua de centură.

Cu pasajul sub geam

Construcția viitorului pasaj s-ar putea să nu le convină mult locuitorilor zonei, în condițiile în care traversarea supraterană va fi amenajată la doar 6 metri de blocurile de pe strada Meșteșugarilor.

„Construcția nu va deranja locuitorii zonei. A fost realizat un studiu de însorire și locuitorii blocurilor din vecinătate vor avea în continuare lumină și vor fi montate panouri de izolare fonică”, a declarat Birta.

Pentru a prelua tot traficul care va intra în municipiu pe strada Meșteșugarilor, primarul Oradiei a mai spus că la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal va fi amenajat un pasaj subteran.

De altfel o soluție similară a fost adoptată inițial și în cazul străzii Meșteșugarilor, dar lucrările de consolidare impuse de subtraversarea liniei ferate Oradea – Arad ar fi dublat costurile de execuție.