Nou scandal în justiţia din Bihor. Procurorii DNA Oradea au început urmărirea penală împotriva avocatei Mariana Mihoc şi a patru judecători: Florica Roman, preşedinta Secţiei civile de la Curtea de Apel Oradea (CAO), colega ei de la secţia penală a Curţii, Denisa Vidican, respectiv Ovidiu Galea şi Raluca Cuc, ambii magistraţi ai Tribunalului Bihor.

Ancheta priveşte modul în care ginerele avocatei, Viorel Bodin, a fost scăpat de închisoare pentru tentativă de viol asupra fostei sale prietene. În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi unchiul lui Bodin, Gheorghe Jurcă, dar şi victima agresiunii, Florina Roman, şefă de exploatare în cadrul Geoasset SRL Budureasa, dar şi directorul general al firmei, Gelu Mărăcineanu.

Un viol cu împăcare

Povestea a fost prezentată în premieră de BIHOREANUL în februarie anul trecut, când procurorii aveau doar un singur suspect în caz, pe judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Aceasta fusese denunţată că ar fi primit 5.000 euro şi alte bunuri pentru a-l ajuta pe Viorel Bodin, ginerele avocatei Mariana Mihoc, să scape de pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare la care a fost condamnat pe 2 iunie 2010 pentru o tentativă de viol.

Verificările făcute de procurori în urma denunţului au scos la iveală că, pentru a obţine eliberarea ginerelui său, Mihoc a înaintat instanţei două contestaţii în anulare, atât în numele violatorului cât şi al victimei, la care, la indicaţiile prietenei sale judecătoare, a ataşat două documente măsluite.

Prima era dovada împăcării între Bodin şi victima sa, act cumpărat cu 30.000 lei daţi fetei, antedatat 27 mai 2010, ca şi cum ar fi fost întocmit încă din timpul procesului, dar de pe care lipsea un amănunt important: semnătura bărbatului, aflat deja în spatele gratiilor. A doua, o adeverinţă de la locul de muncă al fetei, Geoasset SRL, semnată de directorul general Gelu Mărăcineanu, cum că în perioada 15-28 mai, când s-a judecat procesul de viol, aceasta nu putuse, chipurile, lipsi de la serviciu pentru a depune în timp util la dosar actul de împăcare.

Judecătoarea voia ceas cu cuc

Procurorii DNA susţin că după ce i-ar fi oferit avocatei consultanţă - ce demersuri să facă şi cum să întocmească documentele pentru ca acestea să fie acceptate de instanţă - judecătoarea Roman ar fi intervenit şi pe lângă colegii ei de la Tribunalul Bihor ca violatorul să obţină o soluţie favorabilă. Şi nu dezinteresat, fiindcă, potrivit denunţului, ar fi fost recompensată cu 5.000 euro, plus alte bunuri - păstrăvi, whisky - atât direct de avocată, cât şi de unchiul lui Bodin, Gheorghe Jurcă.

Anchetatorii n-au reușit să stabilească dacă judecătoarea a luat chiar 5000 de euro însă spun că aceasta a luat "o sumă de bani nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (păstrăvi, whisky). "Totodată, pentru a-şi exercita influenţa asupra judecătorilor de la Tribunalul Bihor, judecătoarea Roman Florica, a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurcă Gheorghe urma să-l procure prin intermediul condamnatului", explică procurorii DNA într-un comunicat făcut public, luni.

Îmbârligături judecătoreşti

Deciziile Tribunalului Bihor au întărit suspiciunile procurorilor DNA: pe 9 iunie 2010, la o zi după ce avocata Mariana Mihoc a înaintat instanţei contestaţiile în anulare, judecătorul Ovidiu Galea a dispus preschimbarea termenului, din 24 septembrie 2010 în 16 iunie 2010, motivată cu o cerere formulată de către condamnat, chit că la dosar n-a existat o asemenea solicitare.

Apoi, pe 16 iunie, completul prezidat de Galea şi din care făcea parte judecătoarea Denisa Vidican a admis în principiu a contestaţia în anulare, fără să o motiveze, aşa cum cere procedura, dispunând totodată suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului. Asta chit că, doar cu două săptămâni mai devreme, acelaşi Galea dispunea condamnarea la închisoare a individului.

În final, pe 4 martie 2011, judecătoarele Raluca Cuc şi Denisa Vidican anulau definitiv sentinţa de condamnare, dispunând reluarea procesului, aducând ca argumente „probele concludente" depuse de părţi la dosar: adică falsurile ticluite de avocata Mihoc. Iar asta, în ciuda faptului că procurorul de şedinţă le-a atras atenţia că sunt măsluite! Cel de-al treilea judecător din complet a refuzat să le fie părtaş, prezentându-şi motivele într-o „opinie separată". În final, însă, o lună mai târziu, cazul a fost închis „prin împăcarea părţilor".

Abuz, trafic de influenţă, favorizarea infractorului

Acuzaţiile? Pentru judecătoarea Florica Roman, procurorii DNA au reţinut trafic de influenţă, favorizarea făptuitorului și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar pentru colegii ei, Ovidiu Galea, Raluca Cuc şi Denisa Vidican, abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual.

La rândul ei, avocata Mariana Mihoc este urmărită penal pentru favorizarea făptuitorului, două fapte de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, trei fapte de uz de fals.

Unchiul ginerelui ei, Gheorghe Jurcă, e anchetat pentru cumpărare de influenţă, favorizarea făptuitorului și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Victima violatorului, Florina Roman, cea care a acceptat să semneze pe documentele măsluite şi să le susţină în faţa judecătorilor, e cercetată acum pentru două fapte de fals, la fel ca şeful ei, Gelu Mărăcineanu, care a emis adeverinţa fictivă.

Citiţi întreaga poveste în articolul: Judecători sau infractori? Preşedinta secţiei civile a CAO, suspectată că a vrut să-l scape pe un bărbat acuzat de tentativă de viol