Orice acţiune are o reacţiune. Ieşirile publice ale extremiştilor Jobbik, sosiţi în ultimele săptămâni la propagandă electorală în Ardeal în pregătirea alegerilor parlamentare de duminică din Ungaria, în paralel cu revenirea la guvernare a UDMR, care şi-au intensificat discursul autonomist, dau apă la moară organizaţiilor naţionaliste româneşti.

Mişcarea Noua Dreaptă Oradea a organizat sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în chiar sala în care au evoluat luna trecută ungurii de la Jobbik, prima conferinţă de presă de la reanimarea organizaţiei. Aflaţi la început de drum, naţionaliştii orădeni au fost asistaţi de Angel Popescu, preşedintele filialei Arad, organizaţie care va "năşi" filiala locală.

Idealişti, entuziaşti, inadecvaţi contextului politic şi total lipsiţi de simţ practic, cei circa 20 de tineri reprezentaţi de orădeanul Constantin Ciordaş, patronul unei mici firme de transport, se declară ca făcând parte nu dintr-un partid politic, ci dintr-o "mişcare de trezire a conştiinţelor cu privire la pericolele care ameninţă neamul românesc".

Pericolul maghiar

În contextul revendicărilor autonomiste tot mai vocale ale reprezentanţilor minorităţii maghiare, principalul pericol îl constituie, potrivit celor care se definesc ca fiind "neolegionari", derapajele naţionaliste ale reprezentanţilor minorităţii maghiare, indiferent că este vorba de europarlamentarul Laszlo Tokes sau de reprezentanţii UDMR.

"Urmărim scoaterea din viaţa politică a persoanelor care slujesc la doi stăpâni. Prin acţiunile şi declaraţiile lor, nu fac decât să incite populaţia la separatism şi nesupunere civică", a spus Ciordaş.

Slugă la doi stăpâni

În acest sens, Noua Dreaptă se declară ferm împotriva dublei cetăţenii acordate generos de statul maghiar etnicilor din afara graniţelor, cu atât mai mult cu cât aceştia ar putea accede, după modelul UDMR, la funcţii în cadrul statului român.

"Un parlamentar cu dublă cetăţenie nu poate reprezenta cum trebuie statul român!", a declarat Ciordaş. Reprezentantul organizaţiei orădene susţine că un demnitar cu dublă cetăţenie va ajunge mai devreme sau mai târziu în situaţia să aleagă cărui stat îi rămâne loial.

Pentru a evita astfel de situaţii, formaţiunea va iniţia o campanie de strângere de semnături în vederea promovării unui proiect de lege care să interzică persoanelor cu dublă cetăţenie să candideze pentru un loc în Parlament sau în conducerea Consiliilor Judeţene. Excepţie vor face doar aleşii locali. "Avem nevoie de 150.000 de semnături la nivel naţional şi sperăm ca până la sfârşitul anului să le adunăm", a spus orădeanul.

Fără Horthy la Paleu!

Mişcarea Noua Dreaptă ia în calcul un demers similar şi în privinţa modificării legislaţiei privind amplasarea de statui, înscrisuri şi monumente pe domeniul privat ,astfel încât acestea să trebuiască avizate de Ministerul Culturii.

"Amplasarea în curtea bisericii din Paleu a unui bust al fiului amiralului Horthy, care a murit de tânăr dar totuşi reprezintă fizionomia unui bărbat de circa 50 de ani, este un afront adus victimelor de la Ip, Trăznea şi Mosei. O să mă implic personal în demolarea acestei statui, pe cale legală, în cel mai scurt timp posibil. Să nu uităm că în septembrie 1940 horthyştii au ucis nu mai puţin de 130 de români, bărbaţi, femei şi copii, doar pentru vina de a fi români", a spus tânărul.

Cantonată la periferia vieţii publice, în zona formaţiunilor definite ca extremiste, "Noua Dreaptă Oradea" se doreşte a fi o organizaţie capabilă să lanseze teme ancorate în actualitate, în ciuda discursului eurosceptic, antisemit şi homofob centrat în ultima perioadă pe ameninţarea pericolului maghiar. Potrivit reprezentanţilor săi, formaţiunea numără în prezent circa 2.000 de membri şi are filiale inclusiv Republica Moldova, Germania, Italia şi Spania.