Noua promenadă din Băile Felix, amenajată printr-un proiect european, umple staţiunea de viaţă imediat după lăsarea serii, înainte chiar să fi fost dată în folosinţă în mod oficial.

"Când se lasă umbrele..."

Sute de turişti şi orădeni stau pe bănci sau se plimbă pe trotuarul lărgit, profitând de răcoarea care se lasă pe timpul nopţii peste staţiune. "Aici măcar se vede ceva, dar la noi în Buzău au început să refacă o piaţă acum trei ani şi nici astăzi n-au terminat-o", vorbeau între ele două turiste ieşite la plimbare.

Grupuri mari de familişti şi tinere perechi ţinându-se de mână se plimbă de-a lungul promenadei care leagă zona centrală de ieşirea din staţiune spre Oradea, venind de la cină sau pur şi simplu ca să ia aer.

Profitând de zona pietonală lărgită, copiii aleargă pe trotuarul pietruit fără ca părinţii să se teamă că riscă să fie accidentaţi.

"Ziua e pustiu, că toată lumea este în ştrand. Seara, după ora opt - nouă, când se mai lasă umbrele, iese lumea la plimbare şi asta ţine până după miezul nopţii", spune un localnic.

Deşi pietonala este încă în lucrări, promenada se umple de oameni în timp ce pe pista special amenajată pe lângă gardul ştrandului Apollo trec biciclişti şi tineri pe triciclete electrice închiriate cu 1 leu pe minut. "Când se lasă seara nu mai am niciuna, se închiriază toate", spune tânărul care le are în grijă.

Băile Felix în şantier

Lucrările de reabilitare a staţiunii, în valoare de 4 milioane euro, se apropie de sfârşit, dar constructorii au încetinit ritmul de lucru pentru a nu deranja vacanţa turiştilor veniţi în Băile Felix.

"Tot ceea ce înseamnă cabluri şi reţele a fost coborât în subteran, iar inelul ocolitor al staţiunii a fost asfaltat în proporţie de peste 90%", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Constructorii mai au de asfaltat porţiunea de carosabil dintre Hotelul Internaţional şi centrul staţiunii, dar s-ar putea ca lucrarea să fie amânată.

"Asfaltarea ar presupune închiderea circulaţiei pe inelul ocolitor pentru 24 de ore. Vom avea o discuţie cu reprezentanţii hotelierilor din staţiune pentru a vedea în ce măsură îi afectează acest lucru. Dacă vor spune că e prea mare deranjul vom amâna lucrarea pe sfârşitul lunii septembrie", a spus Laza.

Tot în luna septembrie vor începe lucrările de reamenajare a zonei centrale, unde Primăria va expropria mai multe chioşcuri pentru a amenaja o piaţetă.

Conducerea Primăriei Sânmartin a avut o discuţie cu proprietarii, în urma căreia aceştia au fost păsuiţi până la sfârşitul acestui sezon estival, ca să îşi poată lichida stocurile de marfă.