Zeci de primari bihoreni, majoritatea membri în PNL, și numeroși șefi de instituții deconcentrate din județ au umplut, joi, sala festivă a Prefecturii, cu prilejul instalării în funcție a noului prefect Marcel Dragoș, până acum viceprimar în municipiul Oradea.

Ceremonia a avut parte și de o gafă: un director din Ministerul Afacerilor Interne a citit ordinul de numire a noului prefect, greșindu-i prenumele și județul în care va ocupa funcția.

Domnu’ Nicolae de la Brașov...

Ținută în sistem de videoconferință și transmisă pe un ecran din Prefectura Bihor, festivitatea a fost condusă, de la București, de directorul general pentru relația cu instituțiile prefectului în cadrul MAI, Teodor Iulian Gheorghe.

După intonarea imnului de stat, acesta a anunțat că va da citire hotărârii de Guvern 1013/2024, prin care Dragoș a fost instalat în funcție. Deși documentul este corect și, de altfel, destul de scurt, directorul a făcut două gafe: întâi, a greșit unul din prenumele noului prefect, spunând Dragoș Marcel Nicolae, când de fapt pe acesta îl cheamă Dragoș Marcel Daniel, iar apoi județul în care este instalat. „Domnul Dragoş Marcel-Nicolae se numeşte în funcţia de prefect al judeţului Brașov”, a spus răspicat Gheorghe, fără să-și sesizeze greșeala și să o corecteze.

În Prefectura Bihor, audiența a reacționat cu un „pfuai” general, dar niciun oficial care a luat ulterior cuvântul nu a pomenit aceste greșeli. Noul prefect a depus jurământul, și-a făcut semnul crucii și apoi a fost puternic aplaudat de cei din sală.

Promisiunea lui Dragoș

Următoarea la microfon a fost secretara de stat din cadrul MAI Aneta Matei, care i-a urat succes noului prefect și l-a lăudat pe, de acum, fostul prefect, Dumitru Țiplea. „Azi își încheie mandatul unul dintre cei mai buni prefecți cu care am avut onoarea să colaborez”, a spus Matei.

Vizibil emoționat, Marcel Dragoș (52 ani) a spus în fața audienței că este onorat de noua funcție pe care o ocupă după ce aproape 30 de ani a lucrat în Primăria Oradea și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor, declarându-se „conștient de provocările, de complexitatea și de responsabilitățile ce derivă din exercitarea acestei demnități”.

De profesie inginer topograf, iar din 2020 viceprimar liberal al Oradiei, Dragoș a menționat că obiectivul lui e să facă o „administrație performantă pentru dezvoltarea accelerată a județului nostru și oferirea de servicii de calitate”.

La final, a fost felicitat de aproape toți cei prezenți la ceremonie, care s-au așezat răbdători la coadă. Cu toții s-au oprit și în fața lui Dumitru Țiplea, aflat la câțiva pași depărtare, și i-au urat succes.

Țiplea la raport

Anterior ceremoniei de instalare, Dumitru Țiplea - care a ocupat funcția din decembrie 2019 până acum, când a demisionat, dorindu-și ca în această toamnă să candideze la alegerile parlamentare - și-a prezentat bilanțul activității.

Acesta a amintit că, în mandatul său, s-au finalizat lucrările de reabilitare pe DN 76 între Vârfurile și Oradea (110 km), s-a reabilitat DN 19E Biharia-Chiribiș și a început modernizarea „celui mai distrus drum din Bihor”, DN 19B, dintre Marghita și limita cu județul Sălaj. Aici, a spus Țiplea, cei 21 km au fost împărțiți în trei tronsoane, dintre care doar unul este în lucru.

Printre proiectele de infrastructură menționate de Țiplea se numără și reabilitarea DN 1P, din care s-a finalizat deocamdată doar tronsonul Uileacu de Criș-Picleu și se caută bani pentru Brusturi-Spinuș, modernizarea podului de la Drăgănești, pe DN 76, și renovarea din temelii a punctului de trecere a frontierei Borș I.

Țiplea s-a arătat bucuros și că în mandatul său a început cel mai mare proiect de infrastructură din Bihor, cel de electrificare și reabilitare a căii ferate din Episcopia până în Cluj, investiție de 7,75 miliarde lei (fără TVA) și a anunțat că a reușit să determine Administrația Națională de Meteorologie să instaleze în Bihor și 20 de stații meteo interconectate.

„Noi ne luăm datele meteo de la Timișoara, de cele mai multe ori cu probleme, aflăm informația când s-a dus viitura, așa că am făcut demersuri pentru a aduce un radar nou pe Dealul Vântului, în Oradea. Pentru că județul Bihor este agricol, are 500.000 ha terenuri agricole, am primit o finanțare și este în implementare, așa că vom avea și 20 de stații meteo interconectate cu acoperire a întregului județ. Vom avea date, ca să știm ce măsuri putem lua”, a declarat Țiplea.

Printre realizările sale ca prefect, Țiplea a mai enumerat digitalizarea activității din Prefectură și din Serviciul de Pașapoarte, instalarea sistemului de telemedicină, gestionarea pandemiei de Covid-19 și protocoale unice în țară, precum „Bihor curat” (o colaborare între Prefectură, Consiliul Județean Bihor, Garda de Mediu, IPJ, APIA și Drumuri Naționale), pentru prinderea celor care aruncă gunoaie în natură, ori cel pentru punerea în siguranță a bisericilor de lemn din Bihor, cu Ambulanța pentru Monumente.

„Cea mai mare satisfacție e că am făcut tot ce a ținut de mine, uman și mai mult decât uman”, a concluzionat Țiplea.

Vezi aici raportul complet al fostului prefect Țiplea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!