Avem în Bihor şi Oradea un "nou" PSD. După debarcarea lui Ioan Mang, forţată în ianuarie 2023 de o rebeliune a primarilor, PSD Bihor a fost condus, până în ianuarie 2024, de bistriţeanul Radu Moldovan, care nu a mai făcut o şedinţă de partid din septembrie.

Singura decizie însemnată sub patronajul acestuia a fost să se realizeze un sondaj pentru a măsura patru pesedişti apţi să candideze la Primăria Oradea (consilierul local Adrian Madar, şeful AJOFM Békési Csaba, senatorul Florian Bodog şi directorul Colegiului Onisifor Ghibu, Iulius Timar) şi alţi patru la CJ Bihor (fostul prefect Claudiu Pop, doctorul Aurel Mohan, primarul de Sânmartin, Cristian Laza, şi fostul şef al Poliţiei Economice, Florian Sîrca). 

Membrii PSD Bihor nu ştiu nici în ziua de azi dacă sondajul chiar a fost făcut, dacă a fost realizat pe bune şi nici cu ce rezultate. Doar câţiva "speciali" susţin că l-au văzut, dar adaugă că nu va fi arătat în partid, sub pretext să nu se dea apă la moară bisericuţelor din jurul pretendenţilor la funcţii. Atunci cum să-i fie verificată corectitudinea?

În această ceaţă au venit la Oradea, la finele lunii trecute, preşedintele Marcel Ciolacu şi secretarul general Paul Stănescu, să pună o nouă conducere. Tot provizorie, dar băştinaşă: dr. Mohan peste PSD Bihor, Madar la PSD Oradea, secretar general Felix Cozma şi senatorul Florian Bodog prim-vicepreşedinte pe judeţ. Nicio discuţie, niciun vot, pentru că totul fusese hotărât "sus". De altfel, decizia a fost prezentată în cadru "informal", nu într-un for statutar, şi "însuşită" pur şi simplu. 

Nimeni n-a îndrăznit să ceară alegeri în partid, pentru o conducere legitimă, deşi cam toţi ştiu vulnerabilităţile noilor şefi: Bodog e client DNA pentru angajări à la Dragnea în Ministerul Sănătăţii, Cozma "conduce" de la Bucureşti prin telefon, Madar o fi harnic, dar "nu trece sticla", iar Mohan nu arde să fie stegarul PSD în război cu Bolojan şi Birta, interesat fiind să preia şefia Spitalului Judeţean după retragerea managerului PNL-ist Gheorghe Carp.

Prin urmare, nu-i de mirare că destui pesedişti văd în noua combinaţie un blat, pur şi simplu, cu voie de la mai-marii partidului, căci şi lor le convine să-şi pună în Bihor 1-2 oameni pe listele pentru Parlament, alături de nelipsitul Bodog şi, poate, de greu-de-pensionatul Mang.

Mă îndoiesc că, oricâtă disciplină ar jura şi oricât entuziasm ar mima, poporul pesedist se va alinia în spatele noii conduceri trup şi suflet. De văzut, de pildă, dacă susţinătorii lui Cristian Laza (simplu vicepreşedinte, la fel ca toţi ceilalţi 26 de primari pesedişti din judeţ!) ori cei ai lui Claudiu Pop (marginalizat şi de Mang, şi de Ciolacu, acum pe motiv că a trecut pe la Pro România, fix ca fostul premier Mihai Tudose) vor accepta să lipească afişe pentru alţii.

Dar mai ales dacă tandemul Mohan - Madar, oricât de bine intenţionaţi ar fi aceştia ca persoane, va sparge norii la alegeri sau va retrograda PSD Bihor în urma nu doar a PNL, ci şi a AUR, lăsându-l mână moartă pentru încă patru ani. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!