Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, valabil din următorul an școlar, aduce câteva noutăți.

Publicat în această săptămână în Monitorul Oficial, ROFUIP cuprinde prevederi noi aduse de Legea educației preuniversitare, precum faptul că meditațiile date de profesori propriilor elevi, contra cost, sunt clar interzise.

„Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”, se arată la articolul 39 al ROFUIP.

De asemenea, din următorul an școlar, care începe la 1 septembrie, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru jumătate din locurile de la clasa a IX-a.

ROFUIP mai prevede că elevii vor primi o notă la purtare la sfârșitul fiecărui modul, iar școlile au obligația să publice pe site-ul propriu autorizațiile de securitate la incendiu și sanitare. Dacă nu dețin aceste autorizații, vor trebui să anunțe acest lucru.

În plus, școlile vor trebui să aibă program la secretariat cel puțin două zile pe săptămână, între orele 8-9 și 16-18, și vor trebui să țină cursuri de educație parentală.

Regulamentul permite școlilor să suspende cursurile cu prezență fizică în situații excepționale, să desemneze un profesor coordonator pentru proiecte, dacă derulează mai mult de trei proiecte europene, și să stocheze documente în format digital.

În privința elevilor, ROFUIP mai spune că, la finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior pentru fiecare elev.

Citește aici regulamentul:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!