Abandonul școlar și rezultatele slabe obținute de elevii bihoreni din comunitățile sărace au reprezentat tema unei întâlniri convocate de prefectul Dumitru Țiplea și la care au participat directori de școli și primari din mai multe localități.

Ședința, ținută pe 14 august, a pus pe tapet probleme deja expuse public de inspectorul școlar general Horea Abrudan, precum rata de participare de doar 89,15% a elevilor bihoreni la Evaluarea națională (sub media națională de 95,3%), rata de succes scăzută la acest examen (de 74,5%) și diferențele mari dintre mediile pe care elevii le-au avut la finalul gimnaziului și notele de la examene.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, elevi cu medii de 7 sau 8 au luat note între 1 și 3 la Evaluarea națională, semn că profesorii lor de la clasă au fost prea indulgenți. Asta în ciuda faptului că, de doi ani, zeci de școli din Bihor primesc bani în plus expres pentru a-i pregăti suplimentar pe elevii cu rezultate slabe.

„Situațiile menționate au fost identificate preponderent în cadrul comunităților sărace, precum și a celor rome, în cazul cărora soluția trebuie să fie integrarea rapidă în societate. Prefectul a mai menționat faptul că Bihorul este singurul județ din țară în care există două instituții care vizează pregătirea cadrelor didactice, Casa Corpului Didactic și Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară, existând toate premisele pentru a crește performanțele elevilor bihoreni. În acest sens i-a invitat pe cei prezenți să aducă în atenția Inspectoratului Școlar Județean Bihor soluții de îmbunătățire a performanțelor școlare la nivel local”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

În informare nu se precizează din ce comune au fost chemați directori de școli și primari la această întâlnire. 

Inspectorul școlar general Horea Abrudan a subliniat că directorii de școli au obligația „morală și legală” de a oferi un act educațional de calitate, avertizând că vor avea loc inspecții în teren pentru remedierea acestor deficiențe.

„Copiii sunt viitorul nostru și al acestui județ. Doresc soluții concrete și orientate spre rezultate imediate pentru a remedia această situație. Pierdem anual circa 1.000 de copii din sistemul educațional, care nu înseamnă doar o dramă personală pentru familiile acestora, ci și pentru economia Bihorului. Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce județul în top și la acest capitol”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!