Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a reiterat marți că ar fi greșit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, dar a adăugat că nu a „reproșat nimic în mod direct” celor două țări.

Declarațiile au fost făcute de față cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă comună ținută la Aeroportul din Viena, cu prilejul intrării României cu frontierele aeriene și maritime în Spațiul Schengen.

Întrebat de ce mai are nevoie România pentru a intra în Schengen şi cu frontierele terestre, Karner a răspuns: „Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie. Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este şi vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade. Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important”.

Hotnews.ro mai scrie că Gerhard Karner a precizat că Austria va colabora în continuare cu România și Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen, în condițiile în care „știm cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa”.

Ministrul austriac a spus că s-au lansat demersuri comune pentru întărirea verificărilor împotriva migrației ilegale. 

„În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria. Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare a cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a spus Gerhard Karner.

La rândul său, în conferința de presă, Cătălin Predoiu a spus că „progresele României în materie de combatere a migrației ilegale sunt recunoscute astăzi de toată lumea. Avem proiecte pilot cu toate țările vecine. Spre exemplu, pe frontiera cu Serbia, migrația ilegală este practic zero. Logica mea și a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne este să ridicăm această performanță pe toate frontierele”.

„Vom suplimenta forțele Poliției de Frontieră și continua investițiile. Vom continua buna colaborare cu Austria și cu toate celelalte state membre și cu Comisia pentru îmbunătățirea cadrului pentru migrație și azil, dezvoltarea eforturilor pe dimensiunea externă a migrației și cooperarea polițienească bilaterală și multilaterală contra crimei transfrontaliere”, a promis ministrul de Interne al României.

Întrebat de un jurnalist dacă intrarea în Schengen cu frontierele terestre este următorul pas pentru România, Cătălin Predoiu a spus că țara noastră nu este primul stat care intră în Schengen etapizat.

„Dacă nu mă înșel, chiar și Austria e în această situație. Până acum, istoria Schengen nu cuprinde niciun exemplu în care un stat să fi intrat doar cu o frontieră și să fi rămas fără celelalte frontiere intrate în Spațiul Schengen. Deci, înainte de a vă răspunde noi la întrebarea dumneavoastră legitimă, vă răspunde istoria. Da, sigur, ca și celelalte state, vom face acest drum până la capăt. Pentru mine și colegii mei, marea întrebare anul trecut a fost nu când, ci ce anume trebuie să facem ca să se întâmple. Și nu intenționez să schimb această metodă. În loc să ne întrebăm, subiectiv, când ar putea fi cel mai bun moment, ne concentrăm pe ceea ce trebuie să facem ca să-l obținem cât mai rapid. Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia e politică. Și politica e întotdeauna raportată la realitate. Și realitatea nu e întotdeauna foarte ușor de gestionat”, a susținut Cătălin Predoiu.

România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!