Senzorii montaţi în Oradea de cadrul proiectului "Strop de aer" indicau pentru ziua de sâmbătă o calitate a aerului "nefavorabilă" plimbărilor şi activităţilor fizice în aer liber.

Informaţia a fost confirmată şi de site-ul oficial calitateaer.ro, actualizat de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, care indică pentru staţia BH-1, din Bulevardul Dacia, calificativul "moderat", iar pentru BH-2 din strada Matei Corvin calificativul "rău".

Aer de calitate "nefavorabilă"

Senzorii montaţi în Oradea în cadrul proiectului "Strop de aer" indicau sâmbătă dimineaţă pentru Oradea o calitate a aerului "nefavorabilă".

"Staţi acasă membrii grupurilor sensibile: vârstnici, femei însărcinate, persoane cu boli de inimă şi respiratorii", au avertizat administratorii site-ului oradea.aqi.eco.

Potrivit portalului, nu este recomandat "să practicaţi activităţi fizice în aer liber" şi nici "să faceţi plimbări afară". Mai mult, acesta avertizează orădenii să amâne deplasările cu autovehiculul "pentru a reduce emisiile de gaze".

Grade poluare "ridicat"

Potrivit portalului, senzorul montat în strada Banatului 5 indica un nivel de poluare "ridicat".

Pulberile de praf aflate în suspensie PM 2.5 (n.r. de dimensiuni de 2,5 microni), care ar fi trebuit să fie în limita maximă a 25μg/m3, erau în concentraţie de 33 μg/m3, iar cele PM 10 (n.r. de dimensiuni de 10 microni), cu limită maximă admisă de 50 μg/m3, erau de 90 μg/m3.

Cele mai mari depăşiri au fost înregistrate de senzorul din strada Matei Corvin, care indică o calitate a aerului "slabă" cu creşteri a pulberilor PM 10 la 117 μg/m3.

Pulberile în suspensie PM 2.5 şi PM 10 sunt amestecuri de particule foarte mici şi picături de lichid cauzate de poluare, trafic auto, încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi, eroziunea rocilor, dispersia polenului şi altele care pot fi inhalate de trecători.

Confirmat oficial

Calitatea precară a aerului din Oradea a fost confirmată şi site-ul oficial calitateaer.ro actualizat de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Acesta indica pentru staţia BH-1, din Bulevardul Dacia, calificativul "moderat", iar pentru BH-2 din strada Matei Corvin calificativul "rău".

La fel, potrivit panoului de informare amplasatul în Bulevardul Dacia, lângă sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, sâmbătă la ora 10 calitatea aerului în Oradea, în general, era "moderată".

De altfel, dacă staţia de monitorizare din cartierul Nufărul indica o calitate a aerului "acceptabilă", în celălalt capăt al oraşului, pe strada Matei Corvin din cartierul Episcopia, aceasta era una "rea".

"Nu există dispersie"

Potrivit reprezentanţilor APM Bihor, depăşirile de concentraţii ale particulelor de praf în suspensie sunt un fenomen relativ frecvent în timpul iernii.

"La temperaturi scăzute, mai ales în zilele cu ceaţă nu există dispersie şi se adună concentraţii de pulberi. Fenomenul este mai pregnant în zonele de case (n.r. cum este cartierul Episcopia) unde populaţia se încălzeşte cu combustibili solizi", a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Serviciului Monitorizare și Laboratoare din cadrul APM Bihor, Adriana Calapod.

Potrivit directoarei, în Oradea concentrările de pulberi apar iarna şi nu sunt un fenomen de durată. "Într-o zi putem înregistra depăşiri ale concentraţiilor de particule după care mai multe zile în şir, nu", a spus Calapod.

Îi afectează mai ales pe astmatici, cardiaci şi copii 

Conform site-ului oficial calitateaer.ro, particulele de praf PM 2.5 şi PM 10 pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Date fiind dimensiunile reduse, acestea pot fi inhalate pe nas şi gât şi ajunge în alveolele pulmonare unde pot provoca inflamaţii şi intoxicări.

"Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii", se menţionează pe portal.

Copiii sub 15 ani sunt mai vulnerabili pentru că, respirând mai repede decât adulţii, inhalează mai mult aer şi, deci, mai mulţi poluanţi în condiţiile în care ţesutul pulmonar le este încă sensibil.

Poluarea înrăutăţeşte simptomele astmului provocând dureri în piept şi dificultăţi respiratorii, iar expunerea la termen lung poate cauza boli cronice, cancer şi o moarte prematură.