Proiectul de hotărâre privind aprobarea unui protocol de colaborare între municipalitate şi Consiliul Judeţean Bihor pentru înfiinţarea în comun a unei companii aeriene a declanşat dezbateri aprinse în şedinţa de luni a Consiliului Local Oradea.

"Care este planul de afaceri?"

Colaborarea dintre cele două instituţii a fost aprobată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot.

Social-democraţii au pus sub semnul întrebării şanselor de reuşită ale proiectului.

Consilierul Adrian Madar şi-a reluat întrebările ridicate într-o conferinţă de presă organizată luni înaintea şedinţei de Consiliu Local.

"Care este planul de afaceri pe care l-aţi avut? Cine l-a întocmit şi ce experienţă are? Cât va investi Primăria în acest proiect? Ce alte municipalităţi din România ştiţi care să susţină o astfel de companie din bani publici? De unde şi sub ce formă vor veni avioanele şi echipajele, nu cumva de la Ryanair?", a întrebat social-democratul.

Madar a anunţat din capul locului că social-democraţii se vor abţine de la vot.

"Ryanair se pregăteşte să plece!"

Atacul social-democraţilor a fost întărit de intervenţia liderului grupului, Emilian Pavel, care a afirmat că liberalii îşi doresc să înfiinţeze o companie aeriană pentru că Ryanair se pregăteşte să părăsească Oradea.

Potrivit acestuia, compania, care a beneficiat de un ajutor de 800.000 euro acordat de la bugetul local pentru a-şi cofinanţa zborurile din Oradea în contextul problemelor economice declanşate de pandemia de Covid-19, îşi pregăteşte retragerea. "Ryanair se pregăteşte să plece din nou din Oradea şi atunci această poveste cu PSD-UDMR-ALDE care nu a fost în stare (n.r. partidele care au condus în precedentul mandat Consiliul Judeţean Bihor) să aducă zboruri la Oradea riscă să vi se spargă în faţă", i-a spus Pavel primarului Birta.

Social-democratul a susţinut că operatorul se va retrage pentru că orădenii sunt prea săraci să zboare cu avionul. "Motivul pentru care Ryanair pleacă din nou este că pasagerii care pleacă de pe Oradea nu sunt la nivelul la care avem aşteptări", a afirmat Pavel.

Acesta i-a reproşat primarului, ca exponent al liberalilor, că "în 13 ani nu aţi reuşit să stimulaţi îndeajuns puterea de cumpărare din acest oraş".

"Nu mai minţiţi!"

Pe de cealaltă parte, primarul Florin Birta le-a reamintit social-democraţilor că în momentul de faţă au fost chemaţi să voteze doar încheierea unui protocol de colaborare între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor pentru înfiinţarea de noi curse aeriene de pe aeroportul Oradea, operate de o companie proprie.

Consiliul Judeţean Bihor a aprobat deja protocolul într-o şedinţă desfăşurată săptămâna trecută.

Birta a spus că înfiinţarea unei companii aeriene va fi luată în discuţie într-o etapă ulterioară şi a promis că "atunci vom veni cu un plan de afaceri, cu toate avizele pe care le vom pune la dispoziţia consilierilor locali".

În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Emilian Pavel, primarul a fost mult mai tranşant. "Vă rog să nu mai minţiţi! Nu ştiu de unde ştiţi că Ryanair pleacă din Oradea", a spus Birta.

Edilul a negat că Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor îşi doresc să înfiinţeze prima companie aeriană din România deţinută de o administraţie locală şi una judeţeană pentru că Oradea va rămâne fără zborurile Ryanair. "Această companie pe care dorim să o înfiinţăm n-are nicio legătură cu faptul că Ryanair va pleca sau nu din Oradea. Eu cred că nu va pleca şi că va oferi alte destinaţii", a spus Birta.

Aşa cum a mai anunţat, edilul a repetat că scopul viitoarei companii aeriene nu va fi de a concura firmele de profil, ci de a asigura o punte aeriană între Oradea şi Bucureşti, cu cel puţin trei zboruri pe zi lucrătoare şi două în weekend, şi să asigure două zboruri internaţionale zilnic către hub-uri europene, cum ar fi Viena sau Munchen.