Este agitaţie de câteva zile în rândul locatarilor de la blocurile Qb2 şi Qb3 din cartierul Nufărul, de pe Aleea Onisifor Ghibu nr. 7, care au aflat recent că Primăria Oradea doreşte să contruiască un drum, mai multe parcări şi o pistă pentru bicicliști pe terenul unde în prezent se află un spaţiu verde, cu circa 80 de arbori tineri şi maturi.

Oază de vereaţă, distrusă

Din cei 100 de proprietari de apartamente ale celor două blocuri, 91 au semnat o petiţie prin care cer municipalităţii să oprească "masacrul" spaţiului verde de care ei se bucură în fiecare zi. Petiţia, precum şi un memorandum, au fost depuse, marţi, la Primărie, iar cel din urmă a fost transmis de orădeni şi BIHOREANULUI

„Ne opunem categoric oricăror modificări propuse prin PUZ ale spaţiului verde dintre dintre blocurile Qb2 şi Qb3, respectiv ne opunem masacrului propus a fi făcut asupra arborilor şi spaţiului verde care formează un adevărat ecosistem - o oază verde care asigură un mediu sănătos pentru viaţă. Această oază urmează să fie distrusă şi înlocuită cu o insulă de căldură urbană în cadrul prevederilor PUZ Regenerare Urbană Nufărul 1 propuse pentru această zonă", se arată în memorandum.

Locuitorii se plâng şi de faptul că ei nu au fost deloc consultaţi pe tema proiectului.

"Am aflat în urmă cu două săptămâni şi apoi m-am interesat şi am aflat că putem să facem propuneri până în 20 iulie, la Primărie. Aşa că ne-am mobilizat", a explicat BIHOREANULUI una dintre locatare.

În prezent între cele două blocuri trăiesc circa 80 de arbori din diferite specii, inclusiv nuc, molid, tei, salcâm, tineri şi maturi, cei din urmă având zeci de ani de viaţă.

"Destinaţia propusă prin PUZ este de şosea cu 2 benzi fiecare de 3 m şi parcare cu lăţimea de 5 m etc., cu desfiinţarea spaţiului verde şi tăierea arborilor atât maturi cat şi tineri, în condiţiile în care, în prezent, în zona de studiu PUZ s-a identificat un total DE NUMAI 9.90 mp de spaţiu verde/locuitor, ceea ce reprezintă UN DEFICIT DE 16.10 mp de spațiu verde/locuitor, conform analizei urbanistice prezentate pe site-ul Primariei Oradea", se mai arată în memorandumul locuitorilor din Nufărul. 

Aceştia au mai scris şi că în cele două blocuri locuiesc şi persoane vârstnice care se bucură de acea zonă verde. 

Citeşte memoriul locatarilor:

Miercuri, protest în cartier

În context, USR Bihor a anunţat că organizează un protest, miercuri, de la ora 17.30, în cartierul Nufărul, împotriva tuturor prevederilor care presupun distrugerea spaţiilor verzi prin PUZ Regenerare Urbană Nufărul 1.

"PUZ propune tăierea a 783 de arbori bătrâni şi arbuşti, prelungirea unor străzi printre blocuri, eliminarea parcărilor de la nivelul străzilor, exproprieri de case pentru amenajarea de parcări şi construirea unei parcări subterane. Deşi Primăria prevede plantarea de noi arbori, toate studiile arată că e nevoie de cel puţin 30 de ani ca un copac tânăr să aducă beneficiile pentru mediu, în termeni de confort termic şi oxigen, pe care le aduce un copac bătrân", se arată în comunicatul transmis de formațiunea politică.

Masterplanul de regenerare urbană Nufărul 1 a fost aprobat într-o şedinţă de Consiliu Local în luna aprilie şi presupune, în acte, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi, a unor pieţe, parcuri și mobilier urban, precum şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!