Luni, 21 noiembrie 2022, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive:

Lagărul Grivei

Descoperire șocantă la singurul adăpost public de câini din Bihor: câini scheletici, înghesuiți în țarcuri mici și jegoase, parcă anume lăsați să moară.

La puțin timp după ce Grivei a devenit adăpost județean, Poliția Animalelor a găsit, într-o zonă ascunsă de ochii voluntarilor, peste 60 de câini îngrămădiți în țarcuri mult prea strâmte, acoperiți de propriile dejecții și aproape morți de foame, motiv pentru care a deschis un dosar penal menit să-i sancționeze pe cei vinovați de starea deplorabilă a patrupedelor.

La mâna vandalilor

După ce Primăria a renunțat în 2019 la paznicii parcurilor, numărul vandalizărilor din Oradea s-a dublat, valoarea pagubelor ridicându-se la peste 300.000 lei.

Convins că firmele de pază sunt o alegere proastă, primarul Florin Birta vrea să descurajeze derbedeii, majoritatea adolescenți, prin achiziția de mobilier urban anti-vandalizare, investiția în camere de luat vederi și urmărirea recuperării pagubelor, până la ultimul leu, de la cei vinovați.

Gangsterii Bihorului

În 1929-1933, în plină criză economică mondială, problemele financiare au dus la reduceri ale aparatului birocratic, curbe de sacrificiu, falimente, șomaj...

În acel context tulbure, nu e de mirare că a „explodat” contrabanda cu produse scumpe sau prohibite, între care și alcoolul. BIHOREANUL vă spune povestea destructurării celei mai mari rețele de contrabandiști cu alcool din județ, la începutul anilor 1930.

Orășelul lui Neșu

La aproape trei ani de când a lansat campania „Cred în minuni”, prin care își propune să adune 4,7 milioane euro pentru construirea unui centru caritabil dedicat în special copiilor cu dizabilități, Mihai Neșu a reușit să strângă 3,2 milioane euro.

Datorită numărului mare de donații și a ritmului alert de muncă pe șantier, la finalul verii anului 2023 fostul fotbalist și echipa speră să deschidă „orășelul speranței”, aflat la doar câțiva kilometri de Oradea.

Curent „de casă”

Scumpirile din energie îi face pe consumatori să-și pună în funcțiune propriile surse de producție. Numărul bihorenilor care și-au montat panouri fotovoltaice va bate spre o mie până la sfârșitul anului, în condițiile în care valul fără precedent al cererilor de racordare la rețea face ca furnizorii să încheie contracte cu întârzieri de luni de zile.

Îngrozit de explozia prețului curentului, Petre și-a amplasat pe casă panouri fotovoltaice. În august, reprezentanții Electrica Furnizare i-au montat contor cu dublu sens, iar la începutul lui octombrie a primit certificat de prosumator.

„Am depus toate actele, livrez curent în rețea, contorul merge, dar nu beneficiez de nicio facilitate, pentru că nici acum nu mi-au încheiat contract”, spune bărbatul. Situație în care sunt zeci de alți bihoreni...

Pagubă cu premeditare

Aleși să dezvolte comunitatea, edilii din Săcueni se plâng că nu au „fonduri”, așa că străzile rămân neasfaltate, canalizarea e ca-n secolul trecut, iar activitățile economice, monopolizate de o mână de potentați locali. Când, însă, se ivește „oportunitatea” satisfacerii intereselor unora dintre aceștia, dau dovadă de o hărnicie și tenacitate fără margini.

BIHOREANUL a aflat cum a premeditat primarul Béres Csaba o țeapă dată orașului pe care îl conduce, în folosul unui amic afacerist, împreună cu un altul, care conduce composesoratul local. Rezultatul? O pierdere de câteva sute de mii de euro pentru bugetul public.

Cu „priza” la soare

O firmă din Parcul Industrial II a devenit prima fabrică din Oradea independentă energetic.

După implementarea unui proiect pregătit încă din 2020, în plină pandemie de Covid, fabrica Valtryp, care îmbracă în lemn și în piele volane pentru mărci auto de prestigiu din întreaga lume, produce mai multă electricitate decât consumă!

TIMP LIBER

În 2023... pe covorul roșu

Tu ce faci de Revelion? În Oradea se organizează petreceri de tot felul în noaptea dintre ani.

Party-urile anunțate în oraș, cu prețuri pornind de la circa 300 lei, sunt inspirate ba de atmosfera de la Hollywood, ba de era disco sau de relaxarea hawaiiană, și oferă mai toate meniuri bogate și muzică live.

OPINII

Comisarii din Cultură
de Mircea Chirilă

Pentru cei care nu știu, există o Comisie Zonală de Monumente Istorice, cu specialiști din Bihor, Maramureș și Satu Mare, care taie și spânzură când e vorba de modificări prin centrul istoric al târgului. Respectiva comisie a respins proiectul Primăriei Oradea cu privire la refacerea Corsoului, cel privind transformarea străzii Dunărea în pietonală și cel legat de construirea unui pasaj subteran între străzile Decebal și Tudor Vladimirescu.

Soluția pentru Corso nu a fost pe placul onor comisiei pentru că a fost „decât” o singură variantă, nu trei. De ce trei și nu 33, nu ne pot spune culturnicii din Maramureș și Satu Mare, care, evident, știu mai bine decât noi ce e potrivit pentru Oradea.

Putere de masoni
de Adrian Criș

Recenta dezvăluire a BIHOREANULUI privind recunoașterea de către Marea Lojă Națională a României a unei loje locale – Varadinum, în care s-au întovărășit politicieni din USR cu politicieni din PSD, la fel cum în trecut, într-o altă lojă, Țara Crișurilor, s-au înfrățit alți PSD-iști cu PNL-iști – a stârnit sute de comentarii, confirmând în plus justețea demersului jurnaliștilor. E, clar, un subiect de interes public!

PREMIILE LUI BIHOREL

Pásztor dezvoltatorul: Bugetarul de lux al Bihorului vrea să facă un cartier de case; Pandemie în anchetă: Cercetări ale Parchetului pe marginea ponderei de îmbolnăviri cu Covid în Oradea; Ce am fost şi ce-am ajuns”: Faimosul interlop Călin Balint, „săltat” pentru o înșelăciune de duzină; Inteligență artificială: De ce nu poate Primăria Oradea să-și angajeze IT-iști; A sărăcit Moșul! Anul acesta, Moș Crăciun va veni în Oradea pe jos, nu cu trenul; Greu la Poștă! Poșta din Bihor operează mai greu cu limba română.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!