Vremurile în care Primăria Oradea câştiga pe bandă rulantă procesele intentate de orădenii expropriaţi pentru realizarea unor proiecte de regenerare urbană au apus.

Municipalitatea a pierdut definitiv, miercuri, procesul intentat de proprietarii imobilului care adăposteşte reprezentanţa Bosch Car Service, de lângă benzinăria OMV Petrom.

Cu sentinţă definitivă

Primăria intenţiona să demoleze clădirea pentru a amenaja inclusiv pe amplasamentul ei o parte din prelungirea străzii Simion Bărnuţiu, de la sensul giratoriu Oneştilor până în Bulevardul Decebal.

Potrivit portalului Curţii de Apel Oradea, instanţa a menţinut „dispoziţia de anulare a HCL 936 / 28.11.2019 în ce priveşte obiectul de investiţie constând în lărgirea străzii Simion Bărnuţiu între strada William Shakespeare şi Bulevardul Decebal”, sentință dată în Tribunalul Bihor în iulie 2021.

Pe de altă parte, Curtea „respinge ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii Enache Petru şi Enache Valentina, în ce priveşte Hotărârea de Consiliu Local 936 936 / 28.11.2019 privind obiectul de investiţie construirea prelungire stradă Simion Bărnuţiu, între William Shakespeare şi strada Oneştilor".

Altfel spus, Primăria poate să facă în continuare prelungirea străzii Simion Bărnuţiu, dar fără să afecteze imobilul.

Nu era vorba de demolări...

După cum BIHOREANUL a mai scris, inițial orădenii au avut câștig de cauză la Tribunalul Bihor, într-un proces încheiat în vara anului trecut.

Printre multe altele, judecătorii au ţinut cont de argumentele familiei Enache, care a arătat că documentaţia depusă de Primărie la Agenţia de Mediu prevedea prelungirea străzii fără demolarea imobilului, ceea ce dovedeşte că acţiunea nu se justifică.

În plus, proprietarii clădirii au demonstrat că Primăria a obținut o parte din avize după aprobarea studiului de fezabilitate al investiţiei, şi nu înainte, așa cum prevede legea.

"Vom respecta decizia instanţei"

Decizia Curţii de Apel Oradea, care a menținut sentința Tribunalului Bihor, a venit ca un duş rece pentru reprezentanţii municipalităţii.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta a declarat sâmbătă că municipalitatea nu va iniția alte acțiuni pentru exproprierea imobilului. "Vom respecta decizia instanţei", a spus Birta.

Acesta lucru nu înseamnă însă că Primăria va renunţa la proiectul său privind prelungirea străzii Simion Bărnuţiu. "Iniţial proiectul se referea la o străpungere pornind dinspre Kaufland, pentru ca ulterior să se prevadă şi o lărgire a străzii pe acea porţiune ocupată de imobil, din zona Decebal. Pentru că iniţial s-a aprobat doar străpungerea, aceasta rămâne în continuare în picioare. De altfel, şi instanţa a declarat ca nefiind legală doar lărgirea străzii pe amplasamentul service-ului, propusă ulterior", a declarat primarul.

Astfel, municipalitatea îşi va relua demersurile începute în 2019. "Vom merge pe varianta pe care ne-a lăsat-o instanţa, şi anume amenajarea unui drum cu sens unic care să iasă în Bulevardul Decebal printre service şi benzinărie, dar fără acea lărgire", a spus edilul.

Primarul de Oradea este de părere că municipalitatea nu poate renunţa la proiect, având în vedere centrele comerciale din zonă şi aglomerarea urbană care se dezvoltă pe amplasamentul eliberat prin dezafectarea fostei întreprinderi Înfrăţirea.