La Tinca un grup de romi au ieșit pe stradă și au început să-i agreseze pe toți cei care le-au ieșit în cale. Au fost opt rețineri, dar vina principală este a viceprimarului din Lyon, care ni i-a trimis acasă pe cei care cerșeau în Franța.

În cartierul Voltaire din Oradea, unde la ABC găsești mai ușor etnobotanice decât pastă de dinți, a fost nevoie să aducem jandarmi de la Cluj pentru a destructura o mafie a drogurilor de joasă speță. Și aici vina e exclusiv a firmelor de curierat care distribuie marfa din China fără să o verifice.

La Spitalul Municipal asistentele au sunat la 112 din cauza scandalului făcut într-un salon de o pirandă. Noroc că celelalte erau jos, în fața spitalului, la o țigară, cu copiii bolnavi de pneumonie în brațe, la 5 grade Celsius. Aici, conducerea spitalului se face vinovată de neglijență criminală că nu amplasează locuri pentru fumat, dacă nu în saloane, măcar în capătul holurilor. 

Multe dintre mămici erau adolescente, dar idioții din Parlament au interzis educația sexuală în școli, pentru că așa le-au spus lor niște popi, la fel de tâmpiți ca ei, că nu-i creștinește să vorbești despre sex în fața copiilor.

Degeaba ne batem cu pumnii-n piept că suntem în UE, NATO și aspirăm la Schengen, că nu am reușit să integrăm minoritatea romă. Singura realizare în 32 de ani a fost să nu-i mai numim țigani, ci romi și să le alocăm câteva locuri la licee bune și facultăți. Dar și acele locuri sunt de fapt o portiță pe unde pătrund loazele mai marilor vremii, care n-au minte să ia note mari.

Este evident că romii sunt discriminați și ghetoizați. Mergeți la țară să vedeți că mulți stau în colonii, în condiții inimaginabile, iar copiii lor merg la școală doar până la 9, când se dă cornul și laptele. Cum soluția pentru emanciparea lor este educația, măcar de-ar introduce guvernanții noștri și o masă de prânz pentru cei defavorizați, măcar așa am avea siguranța că ar sta copiii la toate orele...

Despre adulți ce putem spune? Cei încarcerați credeți că se tem de pușcărie, din moment ce condițiile de acolo sunt infinit mai bune decât cele de acasă? Degeaba crește nivelul de trai și civilizație, când lângă noi sunt niște semeni care de-abia își duc zilele.

Iar faptul că toți evită să vorbească despre acest subiect, de teamă de a nu fi acuzați de discriminare, nu înseamnă că nu avem restanțe uriașe în integrarea acestei minorități.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!