Oradea are peste 70.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire. E al doilea oraș ca număr de consumatori după București, iar acum a apărut o lege care cere ca, până în iarnă, toți locatarii să-și monteze repartitoare pe calorifere.

Dacă în Capitală nu e niciun impact, pentru că oricum la mulți nici nu va ajunge agentul termic din cauza găurilor din magistralele de transport, noi, orădenii vom fi mult mai afectați. Sistemul acesta a mai fost pus în practică, cu rezultate catastrofale, și nu degeaba s-a renunțat la el. Dar acum ne trezim că lepădăturile din Parlament bagă o lege pe sub masă, spre desfătarea băieților deștepți din energie.

Cum se face o lege la noi? Vine un șmecher, chipurile cu conexiuni la servicii, la câțiva parlamentari pentru a iniția legea. Se ung roțile pe unde trebuie și, uite așa, ne trezim că aleșii noștri, ca oile, behăie la unison după cum le cere șeful de grup parlamentar.

Acum, când nimeni nu știe ce va fi cu prețul la gaze și curent, mai apare un factor conturbator. Legea este clar cu dedicație, pentru că cei care ar încerca să intre pe piață vor fi excluși, la fel ca în cazul BMW-urilor Poliței, prin caietul de sarcini.

Soluția pentru orădeni? Nu vă montați repartitoare, nu-i lăsați să intre în casă, urcați-i pe garduri pe nesimțiții care vă bagă mâna în buzunar! Pentru că legea cere să vă și plătiți mizeriile puse pe calorifere, ba chiar și citirile lunare!

Blocurile noi au contoare termice, fiabile și exacte, pentru că sistemul de distribuție se face pe orizontală. Soluția trebuie extinsă la blocuri când se vor înlocui țevile vechi. Nu vă montați repartitoare, n-au ce să vă facă, pentru că nici aleșii noștri, oricât ar fi de nesimțiți, nu riscă să fie gratulați cu furci și topoare!
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!