Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama, a declarat joi, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat raportul de activitate al instituţiei în anul 2022, că numărul orădenilor care au cerut ajutor pentru plata încălzirii a crescut cu 12%.

Tot mai săraci...

„Formularele care au venit de la Bucureşti pentru cererea de ajutor de încălzire sunt destul de stufoase. În anii anteriori mulţi orădeni au considerat că pentru câțiva zeci de lei nu merită să bată drumul la DASO şi să aducă cupon de pensie, actul de proprietate, dovada veniturilor şi alte documente. Acum, odată cu creşterea preţurilor la energie, probabil potenţialii beneficiari au considerat că este util să depună acest efort, chiar dacă beneficiază doar de o subvenţie de numai 10%", a spus Anca Grama.

Potrivit evidenţelor DASO, numărul cererilor de ajutor de încălzire a crescut cu 264, de la 1.881 solicitări în 2021 la 2.145 în 2022, ceea ce înseamnă o majorare cu 12%.

În total, DASO a acordat efectiv anul trecut ajutor de încălzire pentru 2.010 beneficiari, în creştere de la 1.906 în anul 2021 şi de la numai 355 în 2020.

„Nu toate cererile de ajutor de încălzire au fost onorate. Colegii au făcut anchete sociale, iar acolo unde solicitanţii au fost găsiţi cu venituri sau proprietăţi nedeclarate nu au mai beneficiat de acest drept", a spus Grama.

... şi mai bolnavi

De altfel, pe fondul înmulţirii solicitărilor de ajutoare, numărul anchetelor sociale efectuate anul trecut de angajaţii DASO s-a dublat faţă de anul precedent. "Avem un număr dublu de anchete sociale. Numărul acestora a crescut de la 3.356 în 2021 la 6.575 în 2022", a arătat directoarea DASO.

Cea mai mare creştere s-a văzut în cadrul Serviciului Social, unde numărul anchetelor sociale a crescut de la doar 469 în 2021 la 3.446 în 2022.

„Avem foarte multe solicitări, un total de 2.211 cereri, să facem anchete sociale pentru persoanele bolnave care solicită încadrarea în grad de handicap. Din ce spun colegii, cele mai multe anchete sunt făcute la persoane cu afecţiuni oncologice", a spus Grama.

În ajutorul refugiaţilor ucraineni

Tot o pantă ascendentă a cunoscut şi activitatea de ajutorare a refugiaţilor ucraineni ca urmare a declanşării războiului. DASO le-a acordat acestora, printre multe altele, asistenţă socială şi psihologică, sprijin pentru căutarea unui medic de familie sau a unei şcoli pentru copii, precum şi îndrumare în vederea decontării cheltuielilor de hrană şi cazare.

„Anul trecut au fost efectuate 685 de vizite în teren în vederea verificării informaţiilor din solicitările depuse de către persoanele fizice, care găzduiesc cetăţeni proveniţi din Ucraina", a spus directoarea DASO.

Conform evidenţelor municipalităţii, numărul refugiaţilor găzduiţi de orădeni s-a dublat, de la 328 în aprilie, anul trecut, la 626 în decembrie 2022.

„Este vorba doar de refugiaţii care sunt găzduiţi de persoanele fizice, nu şi cei aflaţi în cazare la persoane juridice sau cei care locuiesc în Oradea dar nu au cerut să beneficieze de această formă de sprijin", a spus Grama.

DASO a deschis, în aprilie anul trecut, Centrul Comunitar pentru Refugiaţi, pentru ca societatea civilă şi instituţiile de profil să asigure concentrat serviciile necesare ucrainenilor, de la cazare temporară şi mâncare la serviciile publice oferite de comunitate (protecţia copilului, educaţie), înregistrarea pe teritoriul României şi obţinerea actelor pentru intrarea în legalitate.

Vezi mai jos sinteza raportului de activitate al DASO pentru anul 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!