Un fost șofer al Serviciului de Ambulanță al Județului Bihor de la substația Marghita, concediat în 2020 pentru că în timpul serviciului părăsise postul pentru a-și duce mașina personală la o spălătorie auto, și-a reclamat la conducerea SAJ Bihor și la Ministerul Sănătății doi foști colegi, filmați în situații incompatibile cu îndatoririle profesionale.

Un ambulanțier a oprit salvarea la un supermarket „pentru cumpărături”, iar o asistentă a cules flori de soc în timp ce un pacient aștepta în mașină să fie dus în Oradea. Femeia este recidivistă, în 2019 fiind filmată în timp ce fuma în salvarea aflată în misiune.

Cu gândul la socată

Conducerea SAJ Bihor a primit reclamațiile luna trecută, însoțite de două filmări făcute cu telefonul. Potrivit expeditorului, Marin Mierluț, fost ambulanțier la stația din Marghita, care a făcut plângerile printr-un avocat, una dintre înregistrări a fost realizată pe 6 iunie, surprinzând o ambulanță ce avea semnalele luminoase pornite, dar care era oprită pe marginea drumului către Oradea, asistenta Simona Pop culegând flori de soc.

„Echipajul a preluat un pacient din Derna și s-a decis că trebuia transferat la Oradea. Asistenta a cerut însă șoferului să oprească pe drum ca să culeagă flori de soc”, a explicat BIHOREANULUI Marin Mierluț.

În filmare se vede cum soția pacientului a coborât la rându-i din mașină și discuta cu asistenta. „Se observă că era îngrijorată. Cel mai probabil, această stare de îngrijorare i-a fost creată de faptul că deși soțul său se afla în autospeciala SAJ Bihor, care avea semnalele lumioase în funcțiune, doamna Pop Simona Andrea (n.r. – asistenta) a preferat să-și prioritizeze nevoile personale față de transportarea pacientului într-un termen cât mai scurt la unitatea medicală”, se arată în sesizarea trimisă de Mierluț conducerii SAJ Bihor și Ministerului Sănătății.

La cumpărături

Cealaltă înregistrare trimisă de fostul ambulanțier, realizată în 18 iunie, îl are ca protagonist pe un șofer al stației din Marghita, Ioan Filip, care în acea zi a oprit salvarea în parcarea unui supermarket din oraș, „pentru cumpărături”, tot în timp ce avea un pacient în mașină.

Filip Ioan, în timp ce se afla în cadrul programului de muncă, se plimba nestingherit prin orașul Marghita, cu plasa de cumpărături în mână”, se arată în sesizare. Conform acesteia, „numita Pop Simona, în intervalul de timp în care ambulanțierul își făcea cumpărăturile, a preferat să stea în curtea stației de ambulanță și să fumeze, în tot acest timp pacientul așteptând să fie transferat spre o unitate medicală din municipiul Oradea”.

Unul concediat, doi cercetați

Contactat de BIHOREANUL, directorul executiv al SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter afirmă că imediat după primirea plângerii trimise de Marin Mierluț a declanșat cercetări disciplinare, așa cum a procedat și în urmă cu doi ani, când s-a decis desfacerea contractului de muncă al bărbatului.

„Dl. Mierluț a lucrat la stația din Marghita până i s-a desfăcut contractul de muncă pentru că și-a părăsit postul, în timpul serviciului, pentru a merge la spălătorie cu mașina personală. Dumnealui ne-a trimis reclamația și înregistrările, iar noi am declanșat cercetări”, spune dr. Venter.

Potrivit acestuia, în urma cercetărilor, ambulanțierul Ioan Filip a fost sancționat cu o penalizare de 10% din salariu, pentru că nu ar fi făcut cumpărături pentru sine: „De fapt, a oprit să ia ceva de mâncare pentru pacientul din mașină”. Aceeași sancțiune a fost aplicată și asistentei, pentru participarea la respectivul act de indisciplină.

În ce privește „recoltarea” de flori de soc de către asistenta Simona Pop, lucrurile sunt mai complicate. „După constituirea Comisiei de disciplină care trebuie s-o cerceteze, doamna asistentă a intrat în concediu medical, astfel că procedura disciplinară a fost suspendată până la încheierea acestuia”, spune directorul executiv al SAJ Bihor.

Recidivistă

Asistenta Simona Pop nu este la prima abatere disciplinară serioasă, în toamna anului 2019 fiind protagonista unui alt scandal, despre care BIHOREANUL a scris la acea vreme. În acea perioadă, colegă de echipaj fiind cu Marin Mierluț, femeia a fost filmată de acesta cu telefonul mobil în timp ce fuma în salvare, fapt – bineînțeles – cu totul interzis prin reglementările interne ale SAJ, dar și prin lege.

La acea vreme, asistenta Simona Pop a fost subiectul unei prime cercetări disciplinare, însă a scăpat de orice sancțiune pe motiv că fapta sa a fost mai veche de șase luni, tot normele SAJ permițând doar sancționarea abaterilor nu mai vechi de șase luni.

Pe de altă parte, Marin Mierluț a contestat desfacerea contractului de muncă, intentând SAJ Bihor un proces în acest scop. În prezent, fostul ambulanțier este șofer de TIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!