Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat joi că începând de vineri, 16 februarie, la „cântarele” din Borș II și Nădlac II, vor fi deschise câte un culoar dedicat camioanelor înmatriculate în Uniunea Europeană.

Automarfarele care ies din țară trebuie să treacă întâi prin Agențiile de Control și Încasare din vămi, numite popular și „cântare”. Abia apoi, transportatorii se pot prezenta la controlul de frontieră. 

Anunţul privind deschiderea acestor benzi din Borș II și Nădlac II a venit după ce, în aceeași zi, a fost inaugurat un prim astfel de culoar în punctul vamal de la Calafat.

"S-a deschis prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE în punctul vamal de la Calafat! Mai exact, în Agenţia de Control şi Încasare (ACI) a fost deschisă o bandă de circulaţie doar pentru autovehiculele înmatriculate în Uniunea Europeană. Pe cealaltă bandă va fi permisă circulaţia, atât pentru autovehiculele înmatriculate în statele membre UE, cât şi cele înmatriculate în state non-UE", a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.  

Grindeanu a mai scris că măsura a fost luată în urma protestelor transportatorilor din luna ianuarie, aceştia fiind nemulţumiţi, printre altele, de timpii mari de aşteptare în vămi.

"Astfel, cum am stabilit în discuţiile cu transportatorii, implementăm aceste benzi de preselectare a traficului rutier greu acolo unde configuraţia drumului o permite", a transmis Sorin Grindeanu. 

Benzile noi create vor avea inscripţia "EU" şi vor putea circula pe acestea numai camioanele înmatriculate în Uniunea Europeană. Pe benzile inscripţionate "ALL TRUCKS" vor putea circula, atât autocamioane înmatriculate în state non-UE, cât şi cele înmatriculate în state membre UE, dacă benzile inscripţionate "EU" sunt suprasolicitate sau banda "ALL TRUCKS" este liberă, conform CNAIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!