Municipalitatea orădeană a câștigat la Curtea de Apel procesul intentat de firma Precon Transilvania, care a cerut anularea rezultatului licitației pentru construirea noului spital de Boli Infecțioase din strada Vlădeasa, după ce anterior și Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor respinsese o cerere similară a firmei.

Miza a fost uriașă, căci cele 135 milioane euro din PNRR pentru acest obiectiv pot fi cheltuite doar până la finele anului 2026, iar proiectarea și executarea lucrărilor durează 36 de luni.

„Ultimul obstacol”

„Primăria Oradea a câștigat în ultimă instanță contestația formulată la Curtea de Apel Oradea de către Precon Transilvania în legatură cu proiectul ce vizează construirea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie de pe strada Vlădeasa”, a anunțat municipalitatea, printr-un comunicat dat publicității vineri, în care arată că astfel „a depășit și ultimul obstacol în calea construirii noului spital”.

Primăria a amintit că rezultatul procedurii de atribuire a contractului în urma licitației câștigate anul trecut de o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu a fost contestat la CNSC în luna ianuarie a acestui an de Precon Transilvania, care, ca lider al unei alte asocieri de firme, s-a clasat la licitație pe locul II.

„Precon Transilvania, în calitate de lider al asocierii, a solicitat anularea Raportului procedurii de atribuire și a tuturor actelor anterioare și/sau subsecvente acestora care privesc modalitatea de evaluare a ofertei depuse de către asocierea formată de Construcții Erbașu SA-Terra Gaz Construct-Concelex SRL, a cărui ofertă a fost declarată admisibilă și câștigătoare”, a transmis Primăria.

„Primăria salută decizia instanței”

De asemenea, municipalitatea a arătat că în februarie CNSC a respins ca nefondată contestația formulată de Precon Transilvania, motiv pentru care pe 8 martie Primăria a și semnat contractul cu asocierea condusă de Construcții Erbașu.

Ulterior, la 14 martie, Precon Transilvania, controlată printr-un interpus de Beneamin Rus, proprietarul grupului Selina, a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Oradea, dar pe 11 aprilie, așadar joi, completul de judecată a dispus menținerea deciziei CNSC, ceea ce permite Primăriei să continue contractul încheiat cu asocierea condusă de Construcții Erbașu.

Sentința a venit, de altfel, la doar o zi după ce municipalitatea dăduse acestei asocieri ordinul de începere a proiectării și executării lucrărilor, acestea urmând să dureze 6 și respectiv 30 de luni.

„Primăria Oradea salută decizia instanței, deoarece fiecare zi sau săptămână de întârziere ar fi putut duce la ratarea termenului de execuție, la pierderea unei finanțări nerambursabile de 135 de milioane de euro și la posibilitatea ca cei peste 3 milioane de locuitori ai regiunii care va fi deservită de acest spital să nu mai beneficieze de serviciile medicale ale celui mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România”, a transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!