Primarul Oradiei, Florin Birta, a semnat contractul pentru proiectarea și construirea noului spital de boli infecțioase din strada Vlădeasa, a informat vineri municipalitatea, precizând că acesta este „cel mai mare proiect și cea mai mare investiție din istoria orașului”, finanțată cu fonduri europene.

Contra sumei de 363,632 milioane lei (plus TVA), asocierea de firme condusă de Construcții Erbașu trebuie să finalizeze lucrările în termen de trei ani.

Toate la un loc

La semnarea contractului a fost prezent Cristian Erbașu, proprietarul și directorul general al Construcții Erbașu, care a câștigat licitația organizată de Primăria Oradea în asociere cu Terra Gaz Construct (Otopeni, județul Ilfov) și Concelex SRL (București), dar și managerul Spitalului Județean Clinic de Urgență Bihor, Gheorghe Carp.

Noul spital se realizează cu fonduri europene prin PNRR, după ce la finele anului trecut Primăria a semnat contractul de finanțare în valoare de 135 milioane euro.

„Astăzi am făcut un pas important pentru implementarea acestui proiect, semnând contractul de proiectare și execuție și estimăm că undeva până în a doua jumătate a lunii septembrie vor începe lucrările. Acesta este singurul spital public care va fi construit în Oradea și județul Bihor de la Revoluție și până în prezent”, a transmis primarul Florin Birta.

Edilul a amintit că proiectul este rezultatul colaborării dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, care a pus la dispoziție un teren de 2,5 hectare în strada Vlădeasa, pregătirea documentației pentru finanțare, a celei pentru licitație și pentru implementare fiind asumată de municipalitate și de Spitalul Județean.

„La final, toate secțiile de pneumoftiziologie, de boli infecțioase și cele ale Dispensarului TBC vor fi mutate în noul spital, care va pune la dispoziția pacienților condiții de tratament la standarde europene”, a mai precizat primarul Florin Birta.

Proiect de peste 672 milioane lei

Valoarea totală a proiectului „Construire Spital Boli Infecțioase și Pneumologie, Dispensar TBC și Funcțiuni conexe” este de 672,473 milioane lei (cu TVA inclusă),  finanțarea nerambursabilă fiind de 95%.

În această valoare a proiectului intră, pe lângă proiectarea și execuția lucrărilor, și partea de dotări cu echipamente medicale, mobilier, dotări IT, soft-uri și dirigenția de șantier.

Termenul pentru realizarea părții de proiectare este de 6 luni, iar pentru execuția lucrărilor de 30 de luni.

Noua unitate medicală urmărește gruparea specialităților de boli infecțioase și pneumoftiziologice într-un singur loc, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor de calitate actuale.

De secolul XXI

Noul spital va avea zone de spitalizare continuă și spitalizare de zi, de îngrijire ambulatorii (policlinică), dispensar TBC, zonă de servicii de diagnosticare și un bloc operator modern, care va face ca pacienții să nu mai trebuiască să fie transportați în alte unități pentru intervenții chirurgicale.

Unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă (capacitate care va putea fi suplimentată la 295 paturi, în funcție de necesități), plus 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi și maximum 326 paturi.

De asemenea, spitalul va avea și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite (boli infecțioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare) și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli de studiu, camere pentru rezidenți etc).

Totodată, în cadrul compartimentului pentru primiri urgențe va exista o cameră de tratament și monitorizare și trei izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare specialitate medicală.

Spitalul va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare specialitate și cu săli de tratamente. În policlinicii va exista și o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul spitalului. Independent de acesta, Dispensarul TBC va avea acces separat de restul spitalului.

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza din strada Vlădeasa, se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare a bicicletelor, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.

Inițiativa construirii noului spital a fost anunțată, în plină pandemie de Covid, în noiembrie 2020, de fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, aflat la începutul mandatului de președinte al Consiliului Județean Bihor, de succesorul acestuia, Florin Birta, care își începuse mandatul în fruntea orașului, și de managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Rus, contestație pierdută

La licitația pentru construirea spitalului, lansată în ianuarie 2023, a mai participat o asociere condusă de firma orădeană Precon Transilvania, controlată de patronul grupului Selina, Beneamin Rus, din care mai fac parte firmele Bogʼart, Square Birou Arhitectură Urbanism, Addict Engineering, Poliart, Lemacons şi Dacorum Group, această ofertă fiind clasată pe locul II.

De asemenea, la licitație s-a înscris și compania Guryapi Restorasyon Yaahhut Ve Ticaret, ca ofertant unic, dar având ca terţ susţinător firma AEP Architekten Eggert Generalplaner, această ofertă fiind, însă, descalificată.

Asocierea condusă de Precon Transilvania a contestat rezultatul licitației, dar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a menținut decizia Primăriei Oradea, iar firmele nu au mai deschis și un proces pentru anularea deciziei CNSC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!