La 11 zile după o poluare masivă pe pârâul Peța, de unde s-au scos 150 de kilograme de pești morți, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat primele concluzii privind cauza poluării, nici acestea foarte concludente.

Mai precis, ABA știe doar că poluarea s-a produs din cauza unei deversări în canalizarea pluvială a Oradiei, motiv pentru care Compania de Apă a fost pusă la plată și are câteva măsuri trasate pentru a evita situații similare.

Potrivit unei informări făcute miercuri de ABA Crișuri, Compania de Apă Oradea, în calitate de administrator al rețelelor de canalizare menajeră și pluvială va trebui să identifice o soluție tehnică pentru prevenirea evacuărilor de ape uzate menajere prin conducta de descărcare a apelor pluviale de pe malul stâng al pârâului Peța și să întocmească un grafic de urmărire permanentă a conductei prin care apele pluviale ajung în cursul de apă.

Deși ABA Crișuri nu a precizat, sursele BIHOREANULUI spun că este vorba de o conductă din zona cartierului Prima Nufărul, prin care apa de ploaie ar trebui să ajungă în pârâul Peța, dar adesea e contaminată cu reziduuri sau dejecții, semn că rețeaua se intersectează cu una de canalizare.

ABA Crișuri a mai anunțat că cele 150 de kilograme de pești morți au fost predați spre incinerare unei firme de specialitate.

De asemenea, Compania de Apă Oradea va trebui să achite devizul de cheltuieli în valoare de 8.492,95 de lei, aferent intervenției pe care echipele ABA au făcut-o la poluare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!