O orădeancă a fost arestată preventiv la solicitarea procurorilor DIICOT Oradea, care au inculpat-o pentru trafic intern de droguri de mare risc în formă continuată şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Femeia distribuia droguri sintetice, inclusiv 3-CMC. În acelaşi dosar, doi bărbaţi au fost plasaţi vinerea trecută în arest la domiciliu, măsură pe care anchetatorii au şi contestat-o, cerând să fie arestaţi preventiv. 

Orădeanca, Denisa Corina Cămuescu, a fost arestată preventiv, luni seara, de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, însă măsura, dispusă pentru o perioadă de 30 zile, a fost contestată de femeie, care solicită să fie lăsată în libertate. Asta şi pentru că, în cazul complicilor ei, Gabriel Budău și Mădălin Ivan, aceeaşi instanţă a respins vinerea trecută propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DIICOT Oradea şi a dispus să fie plasaţi în arest la domiciliu. 

Atât în cazul lui Budău şi Ivan, cât şi al lui Cămuescu, verdictul final îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Cei trei sunt anchetaţi de procurorii DIICOT Oradea pentru trafic de droguri de mare risc. Concret, după cum susţin procurorii, drogurile ar fi fost scoase la vânzare de Ivan şi Cămuescu, la instigarea lui Gabriel Budău, dozele fiind vândute la preţuri cuprinse între 450 lei şi 600 lei, în funcţie de tipul de drog. Afacerea s-a derulat cel puţin în perioada martie - august 2023, până când anchetatorii au intervenit.

În urma percheziţiilor desfăşurate vinerea trecută, poliţiştii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au găsit în locuinţele celor trei orădeni o gamă largă de stupefiante.

Au fost ridicate, după cum se arată în informarea transmisă de procurori, 53 grame 3-CMC și 80 de grame 2-CMC, 66 comprimate ce conțin alprazolam și respectiv lorazepam, mai multe plicuri cu materie vegetală de culoare verde olive, precum și alte mijloace de probă. 

Stupefiantele de tip 3-CMC, cunoscute şi ca metcatinona, sunt droguri sintetice folosite ca alternativă la metamfetamină. Substanţa este cea care a provocat, luna trecută, moartea unei adolescente de 16 ani, din București, şi este pe piaţă sub formă de cristale, pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă.

"3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, se arată într-un comunicat al sindicatului Europol.

Potrivit poliţiştilor, substanţa are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină şi provoacă tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!