Scumpirea continuă a energiei electrice a determinat primăria unei comune bihorene să raţionalizeze iluminatul stradal pe timpul nopţii, restrângând funcţionarea lămpilor între orele 23 şi 4. "La noi ca la nimeni, eu nu am mai văzut nicăieri aşa ceva! Este un pericol foarte mare!", acuză un localnic.

Edilul şef, însă, răspunde că primăria a trebuit să achite pe două luni o factură de 45.000 lei, faţă de 6.000 lei anterior, iar măsura e provizorie, până se înlocuiesc lămpile clasice cu lămpi de tip LED, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile.

"Un pericol foarte mare!"

În cele patru sate ale comunei Cociuba Mare, iluminatul public funcţionează, de o săptămână, în regim de austeritate.

"La noi ca la nimenea, eu nu am mai văzut nicăieri aşa ceva! La ora 23.00 becurile care luminează comuna sunt oprite şi sunt repornite abia la ora 4.00 – 4.30. Motivul e că "s-a plătit foarte mult curentul". Este un pericol foarte mare dacă vrei să circuli pe stradă după ora 23.00!", s-a plâns un localnic BIHOREANULUI.

Acesta nu a specificat dacă pericolul constă în riscul pietonilor de a se accidenta ori în cel de a fi expuşi, eventual, hoţilor.

"Mi se pare exagerat"

Contactat de reporter, primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle, a confirmat informaţia, dar a şi explicat de ce a luat această decizie.

"Pentru două luni ne-a venit o factură de 45.000 lei, faţă de 6.000 lei cât plăteam în iarnă. Mi se pare exagerat să cheltuim atât de mult, de aceea, după ce am discutat şi în Consiliul Local, am hotărât să oprim iluminatul public de la ora 23.00 până la 4.00 dimineaţa. În comună nici nu avem viaţă de noapte, iar în acest interval sunt foarte puţine persoane care ar merge pe străzi", a spus edilul.

"Pentru o lună"

Pe de altă parte, acesta a precizat că măsura este temporară. "Decizia am luat-o pentru o lună, timp în care implementăm un proiect cu fonduri nerambursabile pentru schimbarea tuturor celor 800 de corpuri de iluminat din toate cele patru sate - Cociuba Mare, Petid, Chesa şi Cărăsău - cu lămpi de tip LED, mai economice", a spus primarul.

Potrivit acestuia, Primăria a câştigat un proiect cu fonduri de 500.000 lei de la Administraţia Fondului de Mediu, sumă pe care comuna trebuie s-o completeze cu 150.000 lei din fonduri locale, pentru a schimba vechile corpuri de iluminat cu lămpi LED. "Am desemnat deja o firmă care face lucrările, pentru 620.000 lei", spune Sferle.

"Suntem nevoiţi să facem economii, alternativa ar fi să majorăm taxe sau impozite ori să tăiem investiţii, ceea ce nu dorim", a mai afirmat primarul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!