Fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și fostul prorector Mihail Marcoci au fost condamnați, joi, definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care au fost acuzați că au amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan, care publicase un material despre plagiatul lui Iacob. 

Sentința definitivă a fost dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut în bună măsură sentința Curții de Apel București, doar că a scos dispoziția potrivit căreia Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” ar fi trebuit să contribuie la plata celor 80.000 de lei daune morale, la care sunt obligați cei doi polițiști. 

Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci l-au determinat în 2019 pe un polițist de la Academie să-i trimită un mesaj de amenințare jurnalistei Emilia Șercan. 

Joi, după ce instanța supremă a dat sentința definitivă, Emilia Șercan a publicat conținutul respectivului mesaj, așa cum promisese să o facă. Mesajul trimis de polițiști este revoltător. „Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”. 

Pe pagina sa de Facebook, Emilia Șercan a scris că ambii sunt și acum angajați al Poliției Române. De altfel, jurnalista cunoscută pentru anchetele sale care dezvăluie plagiate comise de oameni în funcții importante - cum ar fi chiar premierul Nicolae Ciucă - a caracterizat sentința din procesul foștilor șefi ai Academiei de Poliție drept „o nimica toată” și una „încurajatoare pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”.

Emilia Șercan a publicat și pedepesele complementare decise de ÎCCJ pentru cei doi polițiști, care nu vor putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare, pe o perioadă de trei ani. 

„Cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. Cei doi vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare. Nu în ultimul rând, cei doi vor trebui să îmi plătească 80.000 lei cu titlu de daune morale”, a scris jurnalista.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!