În timp ce anchetatorii români nu avansează în cercetările privind operațiunea de kompromat împotriva Emiliei Șercan, declanșată după ce jurnalista a dezvăluit plagiatul premierului Nicolae Ciucă, o fundație din Suedia care „sprijină organizațiile media care operează în regimuri represive” a făcut propria analiză asupra site-urilor unde au fost „scurse” informațiile.

Concluziile arată că firele operațiunii duc către grupul de presă Realitatea Plus.

Analiză în 10 zile

Informațiile au fost prezentate chiar de Emilia Șercan, într-un articol publicat miercuri pe site-ul PressOne. „O echipă de specialiști suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care am predat-o poliției, ca probă, în ziua de 17 februarie”, a scris Șercan.

Reamintim că, după ce a publicat un articol despre plagiatul lui Ciucă, Emilia Șercan a fost amenințată și șantajată, iar fotografii personale de-ale ei, făcute în urmă cu 20 de ani, în intimitatea locuinței, au fost publicate pe mai multe site-uri.

Jurnalista a reclamat această situație Poliției, iar o probă din dosarul penal a ajuns, la 40 de minute după ce Șercan a ieșit din secție, pe un site din Republica Moldova. Este vorba de portalul realitateadinmoldova.md, care îi aparține fugarului Cristian Rizea, fost deputat PSD.

Realitatea, în umbră

Ulterior, Poliția Română a susținut că site-ul care a publicat primul fotografiile a fost patrianoastra.com. Analiza Qurium a scos la iveală însă că, în realitate, pe acest site, de altfel unul fantomă, articolul a fost antedatat, o concluzie pe care, anterior, au prezentat-o și specialiștii Bitdefender.

Specialiștii suedezi au mai creionat legăturile dintre un alt site care a publicat fotografiile personale ale jurnalistei (www.realitateadinmoldova.net), arătând că este deținut de copiii patronului din umbră a postului Realitatea Plus, Cosmin Păcuraru.

Cele două site-uri „realitateadinmoldova”, deși diferite ca domenii și cu acționari diferiți, au numeroase conexiuni, inclusiv adrese de mail comune.

„Rolul site-ului fantomă patrianoastra[.]com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că “sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate și captura de ecran scursă de poliție, este realitateadinmoldova[.]md, un site deținut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 și nici până astăzi extrădat din Republica Moldova”, a scris Șercan.

Este neclar dacă Poliția a știut că patrianoastră.com nu este site-ul sursă sau a contribuit la această mascaradă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!