Preșcolarii de la două grădinițe din Salonta vor învăța ce este ecologia „jucându-se” cu pământul.

Cu ajutorul unei finanțări în programul Plantropolis al Fundației Comunitare Oradea, cei 130 de copii de la grădinițele Micul Prinț și Făt-Frumos vor învăța să sădească plante în timp ce vor lucra, alături de educatoarele lor, la amenajarea a două grădini.

La Grădinița Făt-Frumos, cele trei grupe de copii vor planta o grădină de flori în fața unității de învățământ, iar colegii lor de la Grădinița Micul Prinț, împărțiți tot în trei grupe, vor înfrumuseța o zonă nefolosită prin crearea unui spațiu verde experimental.

„Aceste grădini sunt menite să stimuleze toate cele 5 simțuri, văz, miros, auz, gust și pipăit, dar să și contracareze poluarea aerului. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt cei aproximativ 130 de preșcolari care se vor distra, vor învăța și vor transmite generațiilor de preșcolari, care vor mai trece pragul grădinițelor, acest proiect, pentru ca aceștia mai apoi să îl extindă cu propriile idei”, a transmis educatoarea Szakacs Beata, de la Grădinița Toldi Salonta, structura Făt-Frumos.

Proiectul, intitulat „Oaza verde”, este menit să promoveze educația ecologică în rândul preșcolarilor. „Copiii au o dorință înnăscută de a se conecta cu natura, ei sunt atrași de jocul în aer liber, mai ales cu pământul. Una dintre modalitățile cele mai la îndemână de a forma preșcolarul în spiritul ecologic e grădinăritul, care, în perioada preșcolară reprezintă rampa de lansare pentru o experiență de învățare holistică. În cadrul acestor activități, copiii învață noțiuni de matematică, știință, exersăm cititul, copiii își dezvoltă deprinderi motrice grosiere, cât și fine etc.”, a mai spus Szakacs.

Prin activitățile în care vor intra în acțiune directă cu natura, ba chiar o vor transforma, copiii vor deprinde comportamente ecologice durabile.

„Componența echipei de proiect cu care pornim în marea aventură Plantropolis este formată din: Gherle Anamaria - coordonator, Morgovan Larisa - responsabil achiziții, Struber Eva - responsabil cu promovarea și Popescu Gabriela – responsabil de comunicare”, a mai transmis educatoarea.

Proiectul este susținut financiar de compania salontană VPK Packaging.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!