Un recuperator orădean şi o funcţionară a Băncii Transilvania au fost trimiși în judecată de Parchetul Bihor, pentru o escrocherie demnă de un scenariu de film: cu complicitatea femeii şi a doi amici, interlopul a furat din contul unui oftalmolog peste 1,3 milioane lei, iar apoi, ca să li se piardă urma, a plimbat banii prin conturile unor firme fantomă şi ale unor interpuşi. 

Combinația ar fi rămas „îngropată” dacă medicul nu-și lăsa bunurile, prin testament, femeii care l-a îngrijit în ultimii ani de viaţă, spun procurorii în rechizitoriul trimis instanţei. Văduvă a unui văr primar al oftalmologului, femeia a aflat că moştenea o avere considerabilă la un an după moartea binefăcătorului ei, când s-a prezentat la notar pentru succesiune. Doar că bucuria i-a fost de scurtă durată...

De la bancă, la spital 

Creierul şarlataniei este un cămătar cunoscut din Oradea, Petru Puşcaş (foto), implicat în numeroase furturi, bătăi şi înşelăciuni care i-au adus şi condamnări, deocamdată doar cu suspendare, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Afacerea care l-a trimis din nou în boxa acuzaţilor a pornit de la un pont primit în noiembrie 2019, despre o sumă consistentă rămasă în conturile unui medic decedat, bani nerevendicați la acea vreme.

„Victima” era un cunoscut oftalmolog orădean, vechi client al Băncii Transilvania, ce îşi ţinea economiile în depozite la termen, investind din când în când şi în obligaţiuni la purtător, care i-au adus de-a lungul anilor câştiguri substanţiale. Până în mai 2019 acumulase peste 1,3 milioane lei în depozite şi obligaţiuni, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului.

Pe 14 mai 2019 bătrânul s-a prezentat la bancă, să cumpere din nou obligaţiuni. Dar, chiar în timp ce funcţionarul bancar pregătea documentele, a leșinat, fiind transportat la Spitalul Județean și internat la Terapie Intensivă, unde a şi murit, o săptămână mai târziu, la 81 de ani.

Fina cu pontul

După deces, averea a revenit, grație unui testament încheiat în faţa unui notar, celei care îi purtase de grijă în ultimele decenii, văduva unui văr primar. 

Femeia a aflat despre gestul bătrânului când acesta era pe patul de moarte, la spital, dar a amânat mai bine de un an să finalizeze procedura de succesiune. Până s-o facă, notarul a transmis adrese la toate unităţile bancare, ca acestea să comunice soldul din conturile defunctului, iar în cazul Băncii Transilvania o funcţionară i-a răspuns că medicul lăsase 1,3 milioane lei în cont şi obligaţiuni. Numai că femeia a uitat să implementeze în sistemul electronic al băncii informaţia privind decesul, iar ca urmare a acestei erori, contul bancar al defunctului a continuat să figureze ca activ. 

Aşa a aflat despre bani, în noiembrie 2019, şi Florentina Burlea, consilier clienți al BT. Femeia îl cunoştea pe medic, a fost de faţă când acesta leşinase în sediul agenţiei, iar ulterior a aflat şi de moartea lui. A transmis informaţia naşului ei de cununie, Petru Puşcaş, cel care o împrumuta deseori cu bani şi căruia, deci, îi era datoare...

Escroc în acţiune

Puşcaş n-a stat pe gânduri. Cum uriaşa sumă nu fusese revendicată după aproape 6 luni, interlopul era convins că medicul nu avea moştenitori şi şi-a căutat un amic, pe Răzvan Paşc, căruia i-a cerut ajutorul. Sub pretextul că are „o datorie de recuperat”, pentru un utilaj livrat şi neachitat, Puşcaş l-a informat că îi va procura o împuternicire notarială ca să activeze serviciul de internet banking pentru conturile „datornicului”, de la care să-şi recupereze banii. 

Paşc a acceptat, căci şi el îi era dator interlopului, care îl apărase într-o încăierare mai veche, dar a vrut să-i verifice spusele. A pornit propria investigaţie şi, prin intermediul unui cunoscut, a aflat că „datornicul” lui Puşcaş era de fapt mort, aşa că l-a confruntat. Acesta avea deja răspunsul: „A admis că nu i-a spus adevărul, dar l-a asigurat că nu ar face ilegalități, deoarece ar risca să intre la pușcărie”, scrie în rechizitoriu. Iar Paşc a mers pe mâna lui...

„Curg” banii

Operaţiunea a început abia în primăvara anului următor. Pe 16 martie 2020, Puşcaş s-a înfiinţat la fina Florentina Burlea, pentru a verifica dacă banii erau încă în conturile medicului. Și erau. O zi mai târziu, Pușcaș și Paşc s-au dus la notar, unde au cerut să li se facă o procură între ei doi, față de Banca Transilvania. Prin această mișcare, cei doi au urmărit să obțină un model de împuternicire pe care să îl poată falsifica ulterior și să îl folosească pentru a obține acces la contul bătrânului.

Pe 18 martie, Burlea a descărcat din evidenţele băncii toate documentele medicului, cu care Puşcaş a „fabricat” apoi o nouă procură. Conform acesteia, bătrânul decedat îl împuternicea pe Paşc în relaţia cu BT, „inclusiv ca să semneze contract pentru servicii de internet banking, mobile banking şi ridicarea codurilor de acces necesare utilizării acestora”.  În final, pe 19 martie, Paşc a depus la bancă împuternicirea măsluită, dar nu la agenţia Rogerius, unde ar fi stârnit suspiciuni, căci funcţionarele îl cunoscuseră pe medic, ci la cea din Velenţa. 

Apoi, graţie actului, prin tranzacţii succesive derulate în perioada 19-31 martie, Puşcaş a transferat toți banii bătrânului, în total 1.373.300 lei. Dar nu în contul său, căci nu voia să lase „urme”, ci în cele ale unor persoane și ale unor firme fantomă, care i-au fost puse la dispoziţie de un alt amic, Ionel Trif, celebru evazionist din Arad, decedat ulterior de Covid. Din noile conturi, sumele erau retrase în numerar, fie direct de titularii acestora, fie de împuterniciți, apoi predate lui Trif, care în final i-a dat lui Puşcaş. 

După ce contul a fost golit, pe 7 mai 2020, Paşc s-a prezentat la agenţia Velenţa a băncii, cerând să fie şters ca împuternicit, iar după o săptămână, tot acolo, a cerut închiderea contului. 

Anchetă cu ameninţări

Escrocheria a ieşit la iveală abia în decembrie 2020, când moştenitoarea medicului a reluat procedurile pentru succesiune, iar notarul a emis o nouă adresă către Banca Transilvania, să comunice sumele aflate în contul defunctului. Aşa s-a aflat că banii dispăruseră, iar oficialii băncii, după ce ancheta internă a dezvăluit că frauda fusese sprijinită din interior, au reclamat situația Poliţiei.  

În timpul cercetărilor, Puşcaş a refuzat să facă declaraţii şi, pentru a-şi scăpa pielea, a încercat să-şi intimideze complicii şi pe martori. Presiunile au fost numeroase, după cum arată actul de acuzare. În discuţiile cu Paşc, de pildă, interlopul s-a dat mare că-i „va umfla ochii poliţistului”, unui martor i-a spus că îi va „freca soţia” și pe el îl va bate. „Mă simt amenințat, deoarece cunosc de ce este în stare, știe să manipuleze oamenii (...) și mi se pot provoca pagube materiale de către alte persoane, dar la comanda lui”, se arată în depoziţia martorului. 

Nici pe fină n-a uitat-o. De câte ori era chemată pentru declaraţii, Puşcaş o aştepta în faţa Poliţiei. Nu-i de mirare, deci, că și femeia a refuzat să facă declaraţii. 

Avere sub sechestru

Răzvan Paşc, în schimb, în ciuda ameninţărilor, a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii, scăpând cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru uz de fals, fals în declarații și participație improprie la fals intelectual. Documentul a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 22 decembrie anul trecut, pentru a fi avizat de instanţă, pronunţarea fiind programată pe 9 mai. 

În final, nici Puşcaş şi nici Burlea nu au scăpat, fiind trimiși în judecată anul acesta, pe 30 martie. Bărbatul e acuzat de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, operațiuni financiare frauduloase în formă continuată și spălare a banilor, dar și de instigarea lui Paşc la faptele comise. Femeia a fost inculpată pentru operațiuni financiare frauduloase și acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată. 

Pentru recuperarea pagubei, averea interlopului, care e una consistentă - terenuri, case, apartamente şi maşini - a fost pusă sub sechestru. Partea vătămată nu e moştenitoarea bătrânului, ci Banca Transilvania, obligată să returneze în contul clientului toţi banii furaţi. Nici până azi femeia nu și-a intrat în drepturi, căci banca nu i-a plătit paguba, invocând permanent faptul că așteaptă finalizarea anchetei. Acum, după cum se vede, nu mai are niciun motiv...


OMUL NOSTRU
Bătăuş tocmit de judecător

Cunoscut cămătar şi recuperator, cu o avere de invidiat şi o casă ascunsă privirilor, ca o cazemată, Petru Puşcaş a fost implicat de-a lungul anilor în numeroase furturi, violenţe şi înşelăciuni. 

În 2004 a fost condamnat cu suspendare pentru fraude cu carduri clonate, păgubind Banca Agricolă cu 307.000.000 lei vechi (aproximativ 17.000 euro, la acea vreme contravaloarea a 140 salarii medii). 

În 2012, împreună cu un amic, Constantin Mărie, Pușcaș s-a luat la bătaie cu actualul deputat Mihai Lasca, altercaţia soldându-se în prima fază cu condamnări cu suspendare. În final, însă, bătăușii s-au împăcat, iar procesul a încetat. 

Tot din 2012 datează o altă „intervenţie” a lui Puşcaş, la comanda tizului său, ex-judecătorul Mircea Puşcaş (foto). Magistratul îi ceruse ca, împreună tot cu Mărie, să-i aplice o „corecţie” unui ţigan din clanul Neguş, cu care avusese o altercaţie verbală într-un magazin şi care îl ameninţase şi îl urmărise în trafic. Puşcaş s-a achitat de sarcină și l-a și sunat pe judecător, în timpul „acţiunii”, să audă ce se întâmplă. 

Motivul pentru care magistratul n-a apelat la Poliţie? „Da' ce vrei? Să fac eu reclamaţie? Nu. Capace, pumni şi gata, se rezolvă. Nişte pălmi, nişte pumni, aşa, de control, să se vadă că nu-i junglă aici”, a explicat magistratul, într-o discuţie interceptată și apoi redată în rechizitoriul cu care DNA l-a trimis în judecată, acuzându-l că a luat mită de la un evazionist. În 2015, ex-judecătorul a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare, fiind eliberat condiţionat 2 ani mai târziu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!