Oricât de greu am recunoaște, Oradea din stradă diferă de cea din Instagram, iar asta se vede chiar din buricul târgului. Globurile luminoase ale Podului Sf. Ladislau sunt acoperite de păianjeni, malurile Crișului Repede mânjite cu graffiti, Piața Unirii are dale crăpate...

„În orice oraș din lume, că este Budapesta, Barcelona sau oricare altul, dacă vrei să găsești nereguli, o să găsești”, spune primarul Florin Birta. Întrebarea e: le îndepărtăm?

Au făcut...

Oradea s-a dezvoltat accelerat. În ultimul deceniu bugetul de investiții a crescut de la mai puțin de 100 milioane lei în 2013 la 447 milioane lei în 2021, 527 milioane lei în 2022, 918 milioane lei în 2023, iar anul acesta va ajunge la 1,29 miliarde lei.

Cu acești bani orașul și-a construit o centrală pe gaz ultramodernă, a amenajat dealul Ciuperca și a construit un aquapark în locul unui ștrand comunist părăginit. Pentru a încuraja turismul, municipalitatea a reabilitat fațadele palatelor din zona centrală, a refăcut cu granit și porfir piețele Unirii și Ferdinand și a reabilitat Cetatea. Ca să fluidizeze circulația, Primăria a construit trei poduri peste Crișul Repede și pasaje pe sub Bulevardul Magheru și în fostul centru civic...

Investițiile realizate și bugetul pentru imagine tot mai mare alocat Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, care va urca anul acesta la 3 milioane euro, au făcut ca numărul turiștilor să sară anul trecut de 225.000. Dar nu este sigur că toți au plecat încântați...

... dar s-a și degradat

BIHOREANUL constată că noile obiective încep să se degradeze. Amenajat ca o grădină publică, cu cafe-bar și puncte de belvedere, dealul Ciuperca, surpat în 2016 după un an de exploatare, nu a revenit nici acum în circuitul public. Punctul de belvedere are o parte din balustrada din piatră căzută, cafeneaua e închisă de 8 ani, platoul de susținere s-a înnegrit de la scurgerea apelor, iar balcoanele au șipci căzute și podele sparte.

Aquaparkul Nymphaea, cu 350.000 vizitatori anul trecut, dă semne de oboseală. Clădirea toboganelor are în interior vopseaua scorojită, elementele metalice din bazine au pete de rugină, iar sistemul de acces cu brățară funcționează doar în... maghiară.

Piața Unirii are și acum dalele crăpate, multe spații din Cetate și din Pasajul Vulturul Negru sunt goale, iar noile poduri și malul Crișului au fost mâzgălite cu graffiti. Iar exemplele ar putea continua...

„Sunt mulțumit” 

În ciuda neajunsurilor, primarul Florin Birta (foto) consideră obiectivele orașului bine gestionate. „Eu sunt mulțumit. Nu e nimic lăsat de izbeliște. Facem tot timpul reparații acolo unde apar probleme”, spune el.

Astfel, despre dealul Ciuperca, refăcut pe banii orașului cu 2,5 milioane lei fără ca Primăria să identifice un vinovat, edilul promite că va reveni în circuit din vară. „Versantul a fost stabilizat, mobilierul stradal va fi refăcut, iar licitația pentru închirierea cafe-barului va avea loc în martie, astfel încât să funcționeze din vară”. Întreținerea dealului urmează să fie scoasă la licitație după ce la procedura de anul trecut toate ofertele depuse au fost neconforme.

În ce privește înlocuirea dalelor sparte din Piața Unirii, primarul refuză să se pronunțe. „Va trebui să vedem cauza. Cel mai probabil au cedat sub trecerea unor camioane pentru diferite evenimente sau intervenții la iluminat”, crede Birta. Având în vedere experiența de la dealul Ciuperca, cel mai probabil vor fi înlocuite tot pe banii orădenilor...

Cum se construiește, cum se mâzgălește... 

Primăria pare să nu aibă o soluție pentru a stopa acoperirea cu graffiti a amenajărilor din zona centrală. „Nu putem pune un polițist lângă fiecare bancă, pom sau pod, ca să nu fie rupte sau murdărite cu graffiti”, justifică primarul.

Municipalitatea a montat camere de supraveghere în zonele sensibile, dar acestea nu opresc vandalizările. „Anul trecut am depus la Poliție 15 plângeri pentru vandalizări. Așteptăm rezultatele”, spune directorul tehnic Sebastian Marchiș (foto).

Între timp, acesta încearcă să pună presiune pe rețeliști, de la CAO la Termoficare, pentru a repara pista pentru bicicliști spre Ungaria, plină de săpături. „A fost spartă în intervenții la avarii, cum s-a întâmplat în zona Sovata. Se va lucra, iar ulterior constructorii o vor aduce la starea inițială”.

În plus, zice Marchiș, în primăvară vor fi îndepărtate și pânzele de păianjen de pe corpurile de iluminat din oraș. „ADLO, care întreține iluminatul public, a curățat de curând corpurile din pasajul de sub Bulevardul Magheru și urmează să treacă și la cele din zona centrală”.

Bate vântul 

În ciuda investițiilor de zeci de milioane de euro, Cetatea nu are încă atractivitatea dorită. Primăria a evacuat anul trecut producătorii de artizanat, de care s-a folosit pentru a obține fonduri UE pentru reabilitarea fortificației, iar acum încearcă să le închirieze spații. „Din 24 de spații scoase la licitație am mai rămas cu 9 amplasamente libere, inclusiv cel destinat unui viitor hotel - școală. Vom relua licitațiile”, zice șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Cazul nu e singular. În Pasajul Vulturul Negru, aproape tot al doilea spațiu este liber. „Sunt proprietăți private. Proprietarii găsesc greu chiriași deoarece utilitățile sunt mai scumpe și orădenii nu mai ies ca înainte”, justifică directorul. În plus, și chiriile pretinse sunt de ordinul miilor de euro...

Tot fără soluții este deocamdată problema stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice din parcările George Barițiu și Independenței, niște chinezării stricate de anul trecut. „Încercăm să le integrăm într-un program care să cuprindă toate parcările din oraș”, spune Popa. Deocamdată, fără rezultat...

Foame de bani

De multe ori municipalitatea se faultează singură. Administrația Domeniului Public, gestionarul piețelor, cimitirului și aquaparkului, a încheiat anul 2023 cu un profit de peste 3 milioane euro. Pentru a încăpea cât mai multă lume lângă bazine, ADP a înlocuit în interiorul cupolei șezlongurile cu scaune, a eliminat pe timpul vacanței biletele de 3 ore ce costă 45 lei păstrându-le pe cele întregi (de 90 lei) și pe cele „de seară” între 17.00-22.00 (55 lei), s-a zgârcit la înlocuirea led-urilor arse, a impus o pauză de 30 de minute între sesiunile de saună și ține în funcțiune un sistem de acces cu brățări depășit.

„Am venit cu copiii pentru o zi fiindcă este mai aproape, dar dacă aveam timp mergeam la Hajdúszoboszló , că ieșeam mai ieftin. Aici, pe lângă bilet, plătesc totul separat, saună, baie turcească, și nu m-a impresionat nimic”, spunea joia trecută un turist din Sălaj.

Se cer reparații

Adevărul e că aquaparkul și-a atins limitele. „Intrăm în al optulea an de funcționare, e normal să trebuiască să facem îmbunătățiri”, recunoaște directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Potrivit acestuia, se pregătesc reparații de peste 300.000 euro. „O echipă de alpiniști va curăța cupola, iar sistemul de acces pe bază de brățări va fi updatat”.

Directorul afirmă că vor fi remediate toate defecțiunile: „Pregătim lucrări de eliminare a infiltrațiilor din tunelul ce duce spre zona de masaj, înlocuirea elementelor degradate și revopsirea clădirii toboganelor, lucru pe care îl facem și de trei ori pe an”.

Andrica zice că a renunțat pe durata vacanței la biletele de 3 ore ca să reducă aglomerația și dea întâietate clienților „cu ziua”, iar pauza de 30 de minute între saune a fost impusă pentru că, odată intrați, unii clienți pasau brățara prietenilor de afară, ca să intre gratis. „Ca să avem fonduri trebuie să închidem scurgerile de bani din societate”, argumentează directorul.

O SCALDĂ! Intrat în al optulea an de exploatare, aquaparkul Nymphaea dă semne de oboseală. Vopseaua din interiorul clădirii toboganelor e scorojită, elementele metalice ale unor bazine sunt ruginite, iar sistemul de plată cu brățară funcționează doar în limba maghiară. „Toate deficiențele vor fi remediate. Avem programate reparații de sute de mii de euro”, zice directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica

Spații de închiriat

De reparații are nevoie și zona superioară a Pieței Rogerius, amenajată în 2015 pe fonduri europene. Acoperișul format din șipci din plastic este spart, printre dale crește iarba, băncile au marginile rupte, iar spațiile comerciale de la etaj sunt goale din cauza chiriilor mari.

„Le-am scos de mai multe ori la licitație, dar nu au fost doritori. Agenții economici spun că nu va urca nimeni aici”, se justifică Andrica, promițând că zona va fi salubrizată în primăvară: „Vom înlocui elementele rupte, iar acoperișul va fi acoperit cu tablă, să nu mai poată fi spart”.

În ce privește spațiile nefolosite, ele vor fi utilizate de ADP. „Vom vedea ce putem dezvolta acolo”, spune Andrica. Oricum, o parte din ele au deja o altă destinație, mult mai puțin comercială: BIHOREANUL a aflat că aici sunt cazați angajații ADP aduși din Nepal pentru cimitirul municipal. „Inițial au fost 20 de muncitori, dar au mai rămas doar 10. În loc să le căutăm chirie în oraș pe bani grei, le-am amenajat un loc aici”, recunoaște directorul.

Adevărul este că, la cum se prezintă spațiul, aduce mai degrabă a așezământ social decât a „centru de afaceri”, cum fusese botezat proiectul...


LA REFĂCUT!

Pregătiri de reabilitare

Reprezentanții municipalității recunosc, indirect, că zona centrală a Oradiei este încă departe de ceea ce ar trebui să fie. La nici 20 de ani de la ultima reabilitare, pietonalul străzii Republicii are dalele din granit sărite, sistemul de iluminat nefuncțional și canalizarea surpată. „Reabilitarea străzii Republicii va fi scoasă la licitație, cel mai probabil, anul viitor”, zice primarul Florin Birta.

Canalizarea, iluminatul din pavaj și dalele de granit vor fi înlocuite integral.

Lucrările vor începe, însă, după reabilitarea străzii Dunărea, cu care se intersectează, aceasta urmând să fie lărgită, pavată cu granit și porfir și transformată în una pietonală. „Până în mai va fi ales un câștigător, se va face proiectarea, iar din toamnă ar putea începe lucrările”, prevede primarul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!