Cel puţin deocamdată, în Oradea nu vor fi impuse restricţiile suplimentare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 (circulaţie permisă doar până la ora 20, iar activitatea operatorilor economici până la ora 18 – în weekenduri), deşi dr. Raed Arafat, secretar de stat, a afirmat vineri într-o vizită în municipiu că incidenţa a depăşit 4 cazuri noi la mia de locuitori, iar prefectul de Bihor anunţa o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru vineri după amiază.

Asta pentru că, pe de o parte, conform noii metode de calcul (care urmează să intre în vigoare), de fapt incidenţa în Oradea este mai mică (3,83 cazuri Covid la mia de locuitori, aşa cum informaseră DSP şi Prefectura Bihor), iar pe de alta pentru că, oricum, premierul Cîţu a anunţat amânarea aplicării noilor restricţii până duminică, 28 martie. 

Amânate de la "centru"

Şedinţa CJSU Bihor anunţată de prefectul Dumitru Ţiplea nu va mai fi ţinută vineri, întrucât hotărârea Guvernului care impune noi reguli şi restricţii în pandemie nu fusese publicată până vineri după amiază în Monitorul Oficial şi, astfel, nu a intrat deocamdată în vigoare. 

"CJSU nu se va întruni vineri şi aşteaptă momentul în care prin publicarea în Monitorul Oficial vor deveni valabile noile norme", a declarat, la solicitarea BIHOREANULUI, Ligia Oala, directorul Cancelariei Prefectului. 

De asemenea, şedinţa CJSU a fost amânată şi deoarece premierul Florin Cîţu a anunţat vineri după prânz că, de fapt, chiar dacă Hotărârea de Guvern privind noile restricţii în localităţile cu incidenţe mari va intra în vigoare, aplicarea resticţiilor va fi făcută abia începând de duminică. 

"Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie", a transmis prim ministrul. 

Incidenţe... de două feluri

Incertitudinea privind impunerea sau nu a unor restricţii în Oradea a fost provocată de declaraţiile făcute, vineri în prima parte a zilei, de dr. Raed Arafat, cu ocazia unei conferinţe de presă în sala mare a Prefecturii Bihor.

Atunci, dr. Raed Arafat a spus că incidenţa în Oradea nu ar fi de 3,83 la mia de locuitori, aşa cum tocmai informaseră printr-un comunicat oficial DSP Bihor şi Instituţia Prefectului (deci sub pragul de impunere a noilor restricţii), ci de 4,07. 

"Eu am primit o informaţie de la CNCCI (n.r. - Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în pandemia Covid) cu toate localităţile, iar Oradea figurează cu 4,07 în acest tabel. Dacă tabelul care mi-a venit are datele din altă sursă şi se corectează, se va corecta până la ora 13. O să vedem acest lucru. Depinde de sursă, tabelul respectiv se face la nivel central din sursa aplicaţiei Ministerului Sănătăţii", a spus, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, Raed Arafat.

În schimb, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a spus că datele de la nivel local, deci incidenţa de 3,83, a fost preluată din platforma Sistemului de Telecomunicaţii Speciale. 

Incidenţă de 3,83, după noul calcul

Până la ora publicării acestui articol, discrepanţele nu au fost lămurite din oficiu de vreo instituţie, fie ea de la nivel local sau de la nivel naţional.

BIHOREANUL a aflat că explicaţia stă, aşa cum sugerase şi dr. Raed Arafat, în faptul că incidenţele au fost calculate conform unor formule diferite. 

Concret, Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a calculat incidenţa în Oradea (de 4,07, cea prezentată de dr. Arafat) conform formulei vechi, dar încă în vigoare vineri, şi anume luând în calcul cazurile Covid-19 confirmate în Oradea în ULTIMELE 14 zile

În schimb, incidenţa comunicată de DSP şi Prefectura Bihor (3,83 la mia de locuitori) a fost calculată conform noii formule de calcul, prevăzute în Hotărârea de Guvern care nu a intrat încă în vigoare, dar care va fi folosită de aici înainte, deci este cea relevantă. Concret, incidenţa se va calcula ţinând seara de cazurile apărute pe o perioadă de 14 zile, cu excepţia celor mai recente 3 zile, pentru că s-a considerat că nu toate rezultatele testelor pot fi centralizate la timp. 

"Incidența cumulată pe 14 zile în municipiul Oradea este azi de 4,07 la 1.000 locuitori și este calculată pe baza cazurilor nou confirmate în ultimele 14 zile. Incidența comunicată azi dimineața (de 3,83 la 1.000 locuitori) a fost calculată aplicând modalitatea prevăzută în Hotărârea CNSU nr. 20/2021 (publicată aseară) și într-o circulară a Ministerului Sănătății (din data de 23.03.2021)", a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Rămâne de văzut care va fi evoluţia cazurilor Covid-19 în Oradea în următoarele zile şi dacă va fi cazul să se impună noile restricţii.