1990. Oraş chimic

La începutul anilor ’90, una dintre problemele mari ale Oradiei era legată de poluare. În oraş funcţionau încă mai multe fabrici şi platforme industriale între cartierele de locuinţe, creând disconfort, la fel cum cele din afara urbei, folosind tehnologii învechite, afectau mediul.

Presa locală din vara anului 1990 semnala poluarea însemnată pe care o genera, de pildă, Secţia Sinteze organice 1 a fabricii Sinteza, care se afla pe strada Oneştilor, aproape de Calea Aradului. Vecinii reclamau gazele emanate în aer şi zgomotul produs de fabrică şi de maşinile care o aprovizionau, lucruri valabile şi pentru proximitatea fostului abator.

Semnificativă era şi poluarea centralei electro-termice. Ziarul Crişana nota că cel care voia să vadă "baia de fum şi gaze" a urbei trebuia doar să urce Dealul Ciuperca, din vârf având o imagine "aproape londoneză".


(Oradea în 1992, fotografie dintr-un calendar, sursa: Oradea Nagyvarad Grosswardein / Facebook)

Pentru smogul de deasupra oraşului era responsabil şi traficul auto în creştere, în 1990 începând să se importe masiv autovehicule din Occident, mai ales rulate.

"Poluarea este înspăimântătoare", remarcau reprezentanţii gospodăririi locale, dar vinovaţii totuşi nu erau prinşi în rarele dezbateri pe teme ecologiste.

2022. În topul poluării

Lucrurile s-au schimbat de atunci, dar probleme încă există. Principalii poluatori industriali din interiorul Oradiei s-au desfiinţat ori şi-au relocat activitatea, lăsând loc regenerărilor urbane. Astfel, cetăţenii din Ioşia, Calea Aradului sau Velenţa, unde erau fabrici, nu mai sunt deranjaţi de zgomot şi gaze.

Totuşi creşterea semnificativă a traficului auto a creat probleme atât prin poluarea atmosferei cu gaze de eşapament, cât şi prin zgomotul produs.

Cele peste o sută de mii de maşini înmatriculate local şi care tranzitează oraşul ridică poluarea fonică chiar peste limitele admise. Conform hărţii de zgomot a Oradiei, pe bulevarde şi pe căile de intrare în urbe se înregistrează niveluri de 60-70 dB, care afectează mii de persoane care locuiesc pe lângă ele.

Oradea

Poluarea apei are loc prin deversări, intenţionate sau nu, în Crişul Repede şi în pârâul Peţa, anual având loc astfel de incidente.

În general, poluarea aerului, după cum arată măsurătorile, se află în limite normale, scăzută şi foarte scăzută, conform Indicelui European al Calităţii Aerului. Un studiu al Institutului de Sănătate Globală din 2021 plasa Oradea pe locul 160 în topul poluării europene şi pe locul 9 la nivel naţional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!