1989. Revelion în democraţie

Căderea regimului comunist a fost primită cu entuziasm de români în ultimele zile ale anului 1989. Cum era perioada sărbătorilor de iarnă, voia bună a fost cu atât mai mare.

Noaptea Anului Nou 1990 ar fi trebuit să se desfăşoare precum cei anteriori, TVR pregătind din timp emisiunea specifică, plină de cântece, poezii şi urale dedicate conducătorilor statului.

Revelionul 1990 a stat însă sub semnul eforturilor de aprovizionare a magazinelor, ziarele anunţând cu satisfacţie că se găsea suficientă carne, dar şi portocale.

Şampania putea sta în frigider fără teama că se va opri curentul, ca în anii anteriori, iar restaurantele orădene au pregătit petreceri cu meniuri alese.

Într-un reportaj din noaptea dintre ani, ziarul Crişana a arătat că soldaţii din unităţi şi cei care asigurau ordinea publică au primit şi ei aperitive şi dulciuri, iar medicii Spitalului Judeţean "râdeau cu poftă", fiindcă, cel puţin până la ora 23, "nu se semnalase nicio urgenţă".

În schimb, angajaţii centralelor telefonice lucrau intens pentru a face legăturile celor care îşi sunau rudele şi prietenii. Pe străzi se auzeau sunete de petarde şi Pluguşorul.

2021. Din nou împreună, în centru

Cu trecerea timpului, opţiunile de celebrare a Anului Nou s-au diversificat, iar calitatea lor a crescut. Tot mai multe restaurante din Oradea au etalat oferte complexe, chiar sofisticate, astfel încât meniurile şi atmosfera să acopere mai toate gusturile.

Mai ales după anii 2000, au început să apară săli de evenimente, care organizează petreceri tematice. Cei care vor să îmbine vacanţa cu momentul marcării Anului Nou o pot face în restaurantele din Băile Felix ori în staţiunile montane.

Agenţiile de turism se întrec în oferte specifice deja cu câteva luni înaintea momentului aşteptat, la fel cum pregătesc din timp şi pachete pentru străinătate.

Majoritatea includ mai mult decât cina festivă şi petrecerea din noaptea dintre ani, plusând cu diverse servicii personale, tabere, activităţi sportive şi de relaxare înainte şi după 1 ianuarie.

Pentru că mulţi orădeni sărbătoresc Revelionul acasă, magazinele şi firmele de livrări pregătesc variante de decoraţiuni şi meniuri.

La trecerea în anul 2022, spre deosebire de anul trecut, orădenii vor putea să urmărească un foc de artificii pregătit de Primărie chiar din centru, unde în prima noapte din 2021 nu s-au putut aduna, din cauza pandemiei de Covid-19.