1930. Criză economică
După alipirea unei părți a Bihorului la Regatul României, economia orădeană a intrat în sistemul românesc, adoptând moneda leu. Anii 1920 au început cu revenirea economică de după război, a urmat o perioadă de creștere, dar finalul aceluiași deceniu a aparținut crizei economice începute în 1929 în SUA și care s-a extins rapid, inclusiv în Oradea.
În general, economia locală a perioadei s-a bazat pe industrie și comerț. Zona industrială principală se afla în zona străzii Griviței, dar întreprinderi, ateliere și manufacturi erau răspândite prin toată urbea.
Principalele ramuri industriale erau: alimentară, chimică, ușoară, a materialelor de construcții, metalurgică și tipografică.
În anii 1920, industria alimentară a crescut prin dezvoltarea fabricilor de spirt și drojdie, bere, a abatorului, a morilor și prin creșterea numărului de brutării.
Cea chimică cuprindea fabricarea de vopsele și medicamente, cea ușoară - pălării, șireturi, ghete, iar industria materialelor de construcții livra pe piață în special cărămizi. Rețeaua comercială locală număra magazine de stofe, obiecte casnice, haine, bijuterii, farmacii, cofetării, localizate în special în zona centrală. În 1930, în oraș funcționau 2.735 de firme industriale și comerciale.
2023. Creștere prin investiții
Față de acum o sută de ani, Oradea a crescut mult ca suprafață și populație, astfel că și economia locală s-a dezvoltat proporțional.
Conform topfirme.com, în oraș funcționau, în anul 2022, un număr de 39.853 de agenți economici cu 65.532 de angajați, cele mai mari firme activând în industrie și servicii.
În locul vechilor fabrici au apărut altele, pe platforma industrială de pe Șoseaua Borșului înființată încă din anii 1960 și în trei parcuri industriale create în ultimii 13 ani.
Sectorul industrial este reprezentat de producția de componente auto și electronice, aparate medicale și de măsurat, produse chimice, materiale de construcții, dublat de segmentul logistic, prin depozite, firme de transport și terminale cargo aeriene și feroviare.
Prin conectarea rutieră și aeriană către Occident, apar noi investiții industriale, precum fabrica de anvelope și cea de unelte electrice.
Rețeaua comercială s-a extins în special prin apariția centrelor comerciale mari, însumând peste 200.000 mp. Lor li se adaugă sectorul informatic, cu tot mai multe firme de IT.