1924. Care erau spitalele din Oradea
La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare.
În broşura "Oradea Mare", făcută de pedagogul Nicolae Firu pentru anii 1923-1924, scrie că "serviciul sanitar şi al asistenţei publice este în stare bună".
Reţeaua spitalicească a urbei număra 12 entităţi, cea mai mare fiind Spitalul Judeţean, cu peste 700 de paturi. El funcţiona în colţul actualelor străzi Republicii şi Pasteur.
Urma Ospiciul pentru alienaţi, tot pe strada Pasteur, cu 300 de paturi, şi spitalul de copii Staroveczky, cu 60 de paturi.
Pe Calea Clujului se afla spitalul comunităţii israelite, cu 100 de paturi, unde erau internaţi bolnavi indiferent de etnie.
Alte spitale erau cel al călugărilor mizericordieni şi cel militar, învecinate, Institutul de obstetrică, Sanatoriul pentru tuberculoşi, spitalul epidemic cu 148 de paturi şi institut de dezinfectare, ambulatoriul policlinic, dispensarul antituberculos.
Existau şi clinici private, cea a dr. Ratz "pentru boale de nervi" şi "Sanatoriul Dr. Waldman".
2023. Reţea publică şi privată
În prezent, cel mai mare spital din Oradea este tot cel Judeţean, alcătuit din mai multe staţionare şi secţii, ca urmare a comasărilor.
Ultima comasare a avut loc în 2022, când fostul Spital Municipal a fost absorbit de cel judeţean, rezultând o singură entitate cu 1.946 de paturi.
Acum, Spitalul Judeţean cuprinde clădirea din strada Doja (inaugurată în 1984), dotată cu policlinică, UPU şi heliport, staţionarul II din strada Republicii (infecţioase), Maternitatea din Calea Clujului, deschisă în 1990, staţionarul IV din strada Coposu (fostul "Municipal", finalizat în 1969) cu policlinică, staţionarul V din strada Pasteur (Psihiatrie şi Recuperare neurologică) şi Spitalul de Pneumoftiziologie din strada Izvorului.
Pe strada Republicii funcţionează Spitalul C.F.R., pentru care Primăria şi-a manifestat interesul de a-l prelua.
Fostul Spital Militar de pe strada Dunării, azi Spitalul Clinic "Avram Iancu", funcţionează sub egida Ministerului Afacerilor Interne şi are 235 de paturi.
Pe lângă spitalele de stat, în oraş funcţionează spitale şi clinici private, care în anul 2021 totalizau 578 de paturi.