1873. Prima maternitate din Oradea
Una dintre instituţiile necesare unui oraş în creştere, cum era Oradea finalului de secol XIX, era Şcoala de Moaşe. Înfiinţată în anul 1873, ea pregătea personalul pentru maternitate şi a funcţionat, la început, într-o clădire aflată în partea sudică a actualului Parc Petőfi Sándor.
Pentru că spaţiul era impropriu, în 1881 s-a mutat într-o clădire cu etaj ridicată în capătul străzii József, în spatele fostei clădiri a Judecătoriei (demolată ulterior pentru a face loc Palatului de Justiţie).
Imobilul a fost construit în urma unei colecte publice şi avea spaţii didactice, spălătorie, bucătărie, cameră de autopsie, birouri, cabină de portar. Existau 5 încăperi pentru paciente, dotate cu 18 paturi, care, la nevoie, puteau fi suplimentate cu încă 7. Director în timpul inaugurării noii şcoli a fost medicul Konrád Márk.
În 1882, clădirea a fost extinsă cu o nouă secţie, dotată cu 10 paturi pentru maternitate, iar în 1896 a mai fost construit un corp, astfel încât numărul pacientelor internate simultan putea urca la aproape 60.
Clădirea şi-a menţinut destinaţia sanitară de-a lungul secolului XX, iar la începutul anilor 2000 aici a funcţionat Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean.
2025. Parcare cu verdeaţă
În 2008-2009, Primăria a analizat construirea unor parcări etajate în centrul municipiului, unul din amplasamente fiind în spatele Palatului de Justiţie, accesibil pentru mai multe instituţii publice.
Pentru asta, Secţia de Boli infecţioase a fost mutată în Staţionarul II (acum VI) de pe strada Republicii, colţ cu Louis Pasteur, iar clădirea în care a funcţionat pe vremuri şcoala de moaşe a fost demolată în primăvara anului 2012.
Un alt corp, spre strada Gheorghe Dima, a fost renovat în anul 2015 şi transformat în sediul Administraţiei Domeniului Public (foto jos).
Parcarea a fost construită în anul 2013 şi recepţionată în aprilie 2014, iar în luna următoare, deschisă publicului, fiind prima astfel de clădire din oraş. Are subsol, demisol, parter, trei etaje şi terasă, cu un total de 457 de locuri de staţionare, faţada fiind acoperită cu pergole pe care, în timp, au crescut plante, mascând construcţia din beton.
Accesul în parcare se realizează atât dinspre strada Tribunalului, cât şi dinspre strada Dima. Către strada Franz Schubert, complexul dispune de un corp de birouri cu parter şi două etaje, cu suprafaţa de 1.000 mp, unde funcţionează sediul DIICOT şi cel al Camerei Executorilor Judecătoreşti.