1910. Magazine și locuințe
La începutul secolului XX întreaga Piață Ferdinand, numită atunci Bémer, trecea prin transformări radicale. În colțul cu strada Szent János (azi Ady Endre) se aflau două clădiri, una către pod, cealaltă către piață. Prima era o casă cu parter, iar cea de-a doua, Casa Weidlich, avea parter, etaj și un pod înalt, în spațiile ei comerciale funcționând magazinul de modă pentru femei al lui Mocsári Lajos.
Mai departe, către Teatru, se afla încă o clădire cu un etaj, Casa Roth, unde se aflau magazinul de modă al lui Stern Sándor, atelierul foto al lui Dénes Szabó și frizeria lui Lévay István. La parterul acestor clădiri s-a aflat și croitoria lui Lebovits și Weisz, cu un client fidel în persoana poetului Ady Endre, care își comanda aici costume englezești. În fața clădirilor s-a aflat o vreme o terasă acoperită. În perioada interbelică, aici s-a deschis, printre altele, un restaurant. Ridicate în cel de-al treilea sfert al secolului al XIX-lea, clădirile au fost demolate treptat, întâi casa din colțul podului, apoi Casa Weidlich, iar ultima Casa Roth, la jumătatea anilor 1960. Atunci, în Casa Roth funcționau agenția de bilete Tarom, un magazin de lactate, o cofetărie și o frizerie.
2024. Apartamente, cinema, birouri
Prin desființarea clădirilor Weidlich și Roth s-a făcut loc unui ansamblu compus din Casa de Modă și un imobil de apartamente dotat cu spații comerciale și cinematograf. Proiectul, opera lui Kádár Géza, a fost finalizat în 1965, iar clădirile au fost construite în 1968. Deschisă un an mai târziu, Casa de Modă Venus aparținea Cooperației meșteșugărești Cootex și oferea servicii de confecționare îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de marochinărie, precum și coafură și cosmetică. Casa avea „maeștri” care creau articole vestimentare noi sau derivate, precum și ateliere de croitorie.
La începutul anilor ’70, aici se organizau prezentări de modă de două ori pe an, în preajma zilei de 8 Martie și toamna, precum și expoziții cu vânzare. Tot aici mai funcționa o secție de masaj a Cooperativei Igiena. Casa de Modă a funcționat până în anii 2000 cu numele Modex, la parter funcționând și un sediu telecom, apoi o bancă. În 2021, Primăria a aprobat un proiect de renovare și modernizare a clădirii, cu mărirea ferestrelor și înlocuirea lifturilor, etajele superioare putând deveni spații pentru birouri.
Cinematograful din vecinătate, Transilvania, a fost renovat în 2022, funcționând azi ca sală de spectacole de tip studio. Biroul Tarom s-a aflat în parterul blocului alăturat, dar între timp s-a desființat.