1937. S-a găsit apă termală
Apa geotermală este cunoscută în preajma Oradiei de sute de ani, fiind folosită de generații pentru tratarea unor afecțiuni diverse, impulsionând și potențialul turistic al zonei. În anii 1930, ea avea notorietate în stațiunile de lângă oraș, Băile Episcopești (1 Mai) și Felix, iar abundența resursei a pus pe gânduri autoritățile. Geologul Ion Popescu-Voitești afirma că inclusiv sub oraș ar putea exista rezerve de apă termală, așa că Tiberiu Moșoiu, primarul Oradiei în 1933-1935, a inițiat începerea unor cercetări.
Forajul a fost amplasat în Parcul Alba Iulia (Brătianu de azi), fiind început în 1934 de firma Rumpel din București. El s-a făcut pentru început până la 750 m adâncime, fără rezultate.
Lucrările au continuat sub autoritatea Uzinei de apă, dar cu întreruperi, din lipsa finanțării. În 1937, analizele de laborator arătau că apa găsită prin continuarea forării era „mai mult o apă minerală”, cu temperatura de 35 de grade și „se crede că va ajunge la 40 de grade”, nota ziarul Universul. Dezamăgite de rezultat, autoritățile au oprit forajul, în 1939 existând o dorință de reluare a sa, cu perspectiva chiar a transformării zonei parcului și a ștrandului în „stațiune termală”.
2024. Recreere și încălzire
Cercetarea, exploatarea și folosirea apei termale din Oradea s-au intensificat începând din anii 1965. Până în 1982, pe teritoriul orașului au fost deschise 12 foraje, fiind descoperită apă termală bună pentru folosit în diverse scopuri.
În 1974, Consiliul Popular Județean aproba un program pentru cercetarea și valorificarea apei termale, iar în anii următori au fost deschise mai multe teme specifice în cadrul Institutului orădean de Învățământ Superior. În 1977, apa termală era deja folosită în bazinul Hotelului Dacia, în ștrandul orașului, la prepararea apei calde menajere în Cartierul Nufărul și pentru încălzirea serelor de pe Șoseaua Borșului. Vechiul foraj din Parcul Brătianu (numit atunci Muncitorilor) a fost repus în funcțiune și a încălzit mai multe clădiri din jur.
Astăzi, folosirea apei termale continuă. În noiembrie 2023 a fost dată în funcțiune stația geotermală de pe strada Făgărașului, care încălzește noua sală polivalentă și 1.600 de locuințe din zonele Blajovici și Ceyrat. Tot în 2023 a fost realizat forajul de pe strada Meiului, care a prospectat apa termală până la 2,8 km adâncime, urmând ca resursa să fie folosită la prepararea apei calde în cartierul Nufărul.