1927. Turneu european

Internaţionalizarea legăturilor administraţiilor locale şi ale instituţiilor de învăţământ era practicată şi acum o sută de ani. În vara anului 1927, 40 de profesori şi studenţi din SUA (foto) au vizitat Europa Centrală, trecând prin Viena, Budapesta, dar şi Oradea, în luna iulie, prima oprire în turneul din România.

Excursia era organizată de Institutul de cultură română din New York, printre oaspeţi fiind slavistul Clarence Manning de la Universitatea Columbia şi profesorul Haely de la Universitatea din Georgetown, precum şi numeroşi studenţi. Au fost primiţi în Gara centrală de prefectul de Bihor, Dezideriu Templeanu, şi de primarul Oradiei, Gheorghe Tulbure, şi conduşi către centru în cadrul unui "grandios cortegiu", după cum relata ziarul Universul, însoţiţi de reprezentanţii Primăriei şi ai Academiei de Drept.

Deplasarea a fost urmată de o recepţie la Cercul Ziariştilor şi de o excursie la Băile Episcopeşti (1 Mai) şi Băile Felix. Vizita a avut caracter recreativ, documentar, dar şi o latură economică, "emisarii" putând fi un sprijin pentru legăturile cu America, opinau gazdele. Din Bihor, oaspeţii au plecat spre Cluj.

2024. Programe bilaterale

Vizitele făcute de profesori şi studenţi americani în oraşul de pe Crişul Repede sunt astăzi o obişnuinţă. O bună parte dintre aceştia au fost oaspeţii Universităţii din Oradea, pentru schimburi de experienţă şi prelegeri ştiinţifice. De pildă, în 2015, în cadrul Şcolii de Vară Student Centered Teaching, profesorul Carlton Fitzgerald de la New England College, din statul New Hampshire, a participat ca formator.

În anul următor, profesorul de drept Samuel Bufford de la Universitatea din Pennsylvania a susţinut o conferinţă de specialitate, iar ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a inaugurat "raftul american" de la Biblioteca Judeţeană (foto).

În 2022, Martha Brown, absolventă de New York, a venit la Facultatea de Litere pentru a ţine un club de dezbateri cu studenţii.

În ultimii ani, inclusiv actori, voluntari şi turişti americani au trecut prin Oradea. În februarie 2023, actorii Mickey Rourke şi Anthony Delon au filmat pentru producţia "21 de rubini", regizată de Ciprian Mega, iar în octombrie, la Primărie a fost primit David Solan, directorul pentru politici publice al ţinutului Prince George’s County, statul Maryland, împreună cu un grup interesat de modul în care oraşul a gestionat situaţia refugiaţilor ucraineni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!