1938. Oraş cu contraste
În aprilie 1938, corespondentul orădean al ziarului Universul constata existenţa unor diferenţe edilitare majore în centrul oraşului. Cele două pieţe centrale, Unirii şi Regina Maria (azi Regele Ferdinand I) erau elegante, având în centru câte un monument: statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I şi, respectiv, pe cea a Reginei Maria.
În prima se remarcă cele trei biserici baroce, care "dau o notă sobră şi serioasă faţă de cealaltă piaţă", unde se aflau Teatrul, marile hoteluri, cafenelele cele mai bune, cinematografele. Lucrurile arătau, însă, cu totul altfel 400 de metri mai la est, în Piaţa Mihai Viteazul (azi Parcul 1 Decembrie), unde se afla piaţa agroalimentară (foto principală).
"Harababura de gherete de scânduri", mirosul de brânză stricată şi bălegar şi priveliştea vitelor şi "cailor înhămaţi făcându-şi siesta" nu făceau cinste nici denumirii pieţei, nici oraşului. În stare rea erau şi străzile din jur, reporterul cerând autorităţilor pavarea lor urgentă. Dincolo de Criş, Aleea Eminescu (azi Parcul Libertăţii) "este într’o stare de plâns, de zeci de ani nu s’a mai adus o căruţă de nisip şi pietriş".
Noaptea, parcul era în beznă, iar malul Crişului era dominat de bălării şi arbori crescuţi la întâmplare. Podul pietonal din lemn din aval de centru avea scânduri putrede şi era gata să cadă.
2024. Îngrijit ori delăsat
După aproape 90 de ani, contrastele din centrul Oradiei continuă să existe. Pieţele Unirii şi Regele Ferdinand I rămân cele mai cochete, fiind modernizate în anii 2015-2019, în timp ce aproape toate clădirile ce le înconjoară sunt restaurate.
Noi statui ale aceloraşi capete regale ocupă centrele pieţelor. Piaţa Ferdinand este şi azi dominată de clădirea Teatrului, de hoteluri şi restaurante, iar în Piaţa Unirii au loc numeroase evenimente publice pe tot parcursul anului. Fosta piaţă agroalimentară dinspre Cetate a fost desfiinţată în 1950, când s-au pus bazele actualului Parc 1 Decembrie.
Totuşi, parcul nu a mai fost modernizat de 20 de ani şi e în stare precară, parţial golit de arbori, cu pavaj şi mobilier urban degradate. Mult mai bine se prezintă Parcul Libertăţii şi lunca Crişului, iluminate, amenajate cu bănci şi plante, având în centru o cafenea şi o florărie.
Podul din lemn din capătul străzii Plevnei a fost demult înlocuit cu unul din beton, la rândul lui demolat în 2018 pentru construirea Podului Centenarului. Pe malurile Crişului au apărut alei de promenadă dotate cu iluminat şi bănci de şezut, străzile au fost modernizate, dar încă există multe curţi insalubre şi faţade scorojite.