Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop a condus, luni, şedinţa Consiliului Consultativ pentru dialog social Bihor, pentru a prezenta modificările şi propunerile legislative ale noului guvern, dar şi pentru a lua act de problemele ridicate de organizaţiile sindicale respectiv ale patronatului.

Se rezolvă!

Unul din aspectele discutate a fost cea a salarizării asistenţilor pentru persoanele cu handicap. Începând de anul trecut, printr-un act normativ, salariile acestora au fost trecute în seama administraţiilor locale, fără însă ca Guvernul să transfere şi sumele necesare bugetelor locale. Din lipsă de fonduri, unele primării au fost obligate să concedieze toţi asistenţii personali iar altele, cum este şi Oradea, au limitat numărul acestora.

„Situaţia a afectat grav bugetele unor persoane cu probleme grave de sănătate", a recunoscut ministrul Liviu Pop, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu prefectul Claudiu Pop după şedinţa Comisiei, susţinând că, în Bihor, sumele necesare vor fi găsite „cel târziu în această săptămână". Ministrul a mai spus că va formula o propunere legislativă care să stabilească, în procente clare, obligaţiile financiare ce revin atât administraţiei centrale cât şi celor locale, pentru plata salariilor.

Tootdată, Guvernul intenţionează să aducă modificări şi actului normativ în baza căruia funcţionează Comisiile consultative pentru dialog social, pentru a putea introduce reprezentanţii societăţii civile în structura organizatorică a acesteia, alături de sindicate şi patronate. „În prezent, Comisiile consultative de dialog social nu funcţionează peste tot, Bihorul fiind printre puţinele excepţii. Sunt judeţe unde nu s-a întrunit de mai bine de un an. Iar unul din motive este faptul că la o astfel de dezbatere este necesară participarea societăţii civile", a arătat ministrul, care a completat că noul proiect este publicat deja pe site-ul Ministerului Muncii, putând fi îmbunătăţit cu propuneri.

Absenţii nu au dreptate

După conferinţa de presă de la Prefectură şi întâlnirea cu cadrele didactice ţinută la Inspectoratul Şcolar, Liviu Pop a ţinut un briefing la sediul PSD Bihor din Piaţa Independenţei, în cadrul căruia a îndemnat orădenii să se prezinte la urne pe 29 iulie. „Absenţii nu au niciodată dreptate. Oamenii ar trebui să fie prezenţi la vot ca să îşi poată face cunoscută părerea", a spus Pop.

El şi-a manifestat convingerea că preşedintele Traian Băsescu va fi îndepărtat de la Cotroceni în urma referendumului. „Nu îmi pun problema să trebuiască să convieţuim cu Băsescu. Sunt convins că duminică seară domnul preşedinte va intra în istorie", a declarat ministrul delegat pentru dialog social.

Pop a mai spus că, în urma scrutinului, Traian Băsescu va trebui să răspundă acuzaţiilor care i-au fost aduse. „Poate ne explică ce s-a întâmplat cu flota, ce e cu casa din Mihăileanu, cu implicarea lui în proiectul Roşia Montana şi altele. Sunt multe întrebări la care trebuie să răspundă...".

După conferinţa de presă, Liviu Pop a participat la şedinţa Comitetului Executiv al PSD Bihor în cadrul căreia a mobilizat activul de partid să participe la acţiunile pentru demiterea preşedintelui. Cu această ocazie, Ovidiu Mureşan, preşedintele PSD Oradea, a anunţat că începând de astăzi tineretul social-democrat a înfiinţat puncte de informare cu privire la referendum în pieţele Cetate, Rogerius şi Ioşia, care vor funcţiona până vineri seara. Aici orădenii vor putea obţine pliante cu informaţii despre referendum şi îşi vor putea scrie opinia pe panouri care vor fi montate la faţa locului.