După ce au cofinanțat cu câte 100.000 euro construirea unui parc în comuna Băcioi, componentă a capitalei Republicii Moldova, Oradea și Bihorul se vor înfrăți și cu Stăuceni, și aceasta tot o comună a municipiului Chișinău, au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, primarul Florin Birta și președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia din urmă, este o formă de „respect”, dar și de susținere a administrației românești de la Chișinău, în timp ce edilul a precizat că în baza unor astfel de înfrățiri „se va face în fiecare an câte o investiție” și dincolo de Prut cu susținere de la administrațiile municipală și județeană din Oradea și Bihor.

Comuna Stăuceni are 8.694 locuitori și o administrație dominată de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, al președintei Maia Sandu, pro-european și filo-românesc, precum comuna Băcioi, de altfel.

Consilierii județeni au aprobat într-o ședință desfășurată miercuri înfrățirea cu comuna aparținătoare Chișinăului, iar un proiect similar va fi supus joi votului consilierilor locali.

Pentru Băcioi, Primăria Oradea și CJ Bihor au aprobat în februarie 2022 alocarea a câte 100.000 euro, bani care, împreună cu sume de la Guvernul Republicii Moldova, au fost folosiți pentru amenajarea unui parc de aproape 1,5 hectare. Acesta a fost inaugurat în urmă cu exact un an, la ceremonie participând și președinta Republicii Moldova, iar ca invitați, printre alții, Ilie Bolojan și Florin Birta.

Primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu, tot reprezentant al PAS, a fost reales în toamna anului trecut cu cel mai mare scor consemnat la scrutinul local din Republica Moldova – peste 92%.

UPDATE:

Joi, și consilierii locali au aprobat înfrățirea cu comuna Stăuceni din Republica Moldova. În viitor, administrația Oradiei, cea a Bihorului și cea a comunei din Moldova ar urma să facă o investiție similară celei din Băcioi și în Stăuceni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!