Oradea va depune, luni, proiecte în valoare de 40 de milioane de euro pentru care speră să primească finanțare europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectele vizează creșterea eficienței energetice și, drept urmare reducerea costurilor, pentru mai multe școli și grădinițe, blocuri, dar și pentru clădirile Maternității, respectiv Primăriei Oradea, recent renovată.

De 40 de milioane

Proiectele au fost aprobate vineri, într-o ședință a Consiliului Local, ținută online. „Este vorba despre clădiri publice, adică 16 școli și două instituții, plus 28 de blocuri, cu 36 de scări. Luni, la ora 10, se deschide apelul de proiecte, iar colegii noștri (n.r. – de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională) vor fi pregătiți să le depună. Nu mai avem o sumă anume alocată (n.r. - în prima etapă a distribuirii fondurilor PNRR, acestea s-au alocat pe județe), ci va fi practic un concurs național”, a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în deschiderea ședinței.

El a precizat că, în total, proiectele sunt în valoare de 40 de milioane de euro fără TVA, finanțarea putând fi obținută prin Componenta 5 - Valul Renovării din PNRR.

Școli, grădinițe, blocuri

Concret, se dorește reabilitarea din punct de vedere energetic a clădirii Primăriei Oradea și a clădirilor Maternității.

De asemenea, unitățile de învățământ care ar putea să fie modernizate în acest sens sunt: Colegiul Național Emanuil Gojdu (str. Spiru Haret nr. 3-5), Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33, Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33B, Liceul Vasile Voiculescu (str. Mareșal A. Averescu), Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși (str. A Cazaban, nr. 48), Colegiul Național Mihai Eminescu (clădire str. Stănișoarei – învățământ primar step by step), Școala Lucreția Suciu, Școala Gimnazială nr. 16, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire D. Cantemir, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire Sextil Pușcariu, Școala gimnazială Ioan Slavici (str. Clujului 193), Școala gimnazială Ion Bogdan cu  Grădinița nr. 14 (str. I. Bogdan 13), Grădinița nr. 14 - str. I. Bogdan 20, Grădinița nr. 5  Waldorf (str. Călimănești nr.10), Grădinița nr. 46 (str. Feldioarei 17), Grădinița nr. 55 și Creșa nr. 5 Voinicel. 

Cele 36 de scări care ar putea, la rândul lor, să fie reabilitate energetic sunt situate pe Bulevardul Dimitrie Cantemir (19), pe strada Nufărului (6) și pe Aleea Salca (11). (Lista detaliată a scărilor de bloc cuprinse în proiecte, în galeria de documente!)

De ce și Primăria?

Proiectele au fost votate vineri, atât de reprezentanții puterii din Consiliul Local, adică de PNL-iști, cât și de cei ai opoziției formate din PSD și UDMR. 

Totuși, social-democrații au pus sub semnul întrebării necesitatea reabilitării energetice a clădirii Primăriei Oradea, în condițiile în care imobilul a fost recent renovat. Consilierii PSD au considerat că acei bani ar fi putut fi folosiți mai bine pentru reabilitarea mai multor blocuri. 

„În urmă cu nici un an s-au finalizat lucrări de investiții în Primăria Oradea, care, în mod normal, trebuiau să cuprindă și aceste aspecte (n.r. - de eficiență energetică). Plus, e și cea mai scumpă investiție din toate (n.r. – valoarea proiectului de vizează municipalitatea este de 28,3 milioane lei fără TVA)”, a spus Adrian Madar.

Edilul șef al orașului i-a răspuns că Primăria a fost reabilitată cu bani de la bugetul local, lucrările vizând fațadele, ferestrele, sala mare etc., însă nu și componenta de reducere a consumului sau eficiență energetică.

Acum, a spus Birta, există șansa obținerii unor bani europeni pentru reducerea costurilor cu energia, atât în clădirea Primăriei, cât și în celelalte imobile vizate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!