După ce n-a obținut finanțare europeană prin POIM 2014-2020 pentru a realiza un parc fotovoltaic cu 15.000 de panouri lângă groapa de gunoi a orașului, municipalitatea orădeană a actualizat proiectul și încearcă acum să primească măcar o cofinanțare printr-un alt program cu bani europeni, derulat prin Ministerul Energiei.

Parcul fotovoltaic ar urma să fie amenajat cu o investiție totală de 94,3 milioane de lei, din care 77,3 milioane de lei din banii orașului și ai Termoficare Oradea. De altfel, energia produsă de acesta va fi folosită mai ales de societatea de termoficare pentru consumul propriu.

Birta: „Un proiect important”

Consilierii locali ai Oradiei au participat marți la o ședință convocată „de îndată” și desfășurată online, în cadrul căreia au aprobat trei proiecte legate de realizarea unui parc fotovoltaic de pe strada Matei Corvin din Oradea, lângă halda de deșeuri.

Acestea vizează actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, concesionarea terenului de pe strada Matei Corvin pe care va fi realizat parcul fotovoltaic către societatea Termoficare Oradea și, respectiv, aprobarea alocării unor fonduri necesare acestuia din bugetul local. 

Toate acestea au fost votate pentru ca Termoficare Oradea să poată depune, până joi, proiectul pentru obținerea cofinanțării europene din Fondul pentru Modernizare, derulat prin Ministerul Energiei. Apelul se referă la „sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, pentru autoconsum”. 

„Practic, vom obține o finanțare pentru construirea unui parc de 10 megawați în zona străzii Matei Corvin. Vă mulțumim pentru susținere. Este un proiect important pentru Oradea”, a spus primarul Florin Birta, în ședința online. 

Parc de 10 megawați

Investiția totală este de circa 94,3 milioane de lei și prevede realizarea unei centrale electrice fotovoltaice, cu 15.168 de panouri bifaciale. În total, puterea instalată va fi de 10,16 MWp. 

Totodată, parcul va fi îngrădit, din motive de siguranță, și va avea un sistem de stocare a energiei de 15 MWh și stații de transformare. 

Va fi racordat la Sistemul Energetic Național, însă energia produsă va fi folosită în special pentru a acoperi consumul propriu al societății Termoficare Oradea. De altfel, unul dintre obiectivele proiectului este „acoperirea unui procent de minimum 70% din consumul propriu intern al operatorului Termoficare Oradea SA”. 

Proiectul inițial pentru parcul fotovoltaic prevedea vânzarea energiei produse, însă dat fiind că noua posibilă sursă de cofinanțare prevede investiții pentru „autoconsum”, municipalitatea a decis ca beneficiar să fie SC Termoficare Oradea. 

„Am încercat în trecut să finanțăm proiectul pe o altă linie și nu am reușit. Avem această șansă acum (n.r. – de a obține o cofinanțare)”, a precizat pentru BIHOREANUL Marius Moș. 

Alocări substanțiale

Cofinanțarea vizată este una de circa 20% din investiția totală, restul banilor urmând să fie asigurați de municipalitate sau de Termoficare - societate aflată în subordinea Consiliului Local - din bugetul propriu. 

Astfel, Primăria Oradea va aloca o sumă maximă de 77,3 milioane de lei cu TVA inclus, pentru asigurarea investiției (cofinanțare de 5,7 milioane lei și cheltuieli neeligibile de 71,5 milioane lei). Se specifică faptul că sumele vor fi asigurate de la bugetul local „în cazul în care societatea Termoficare Oradea se confruntă cu lipsa disponibilului necesar acoperirii cheltuielilor ce îi revin”. 

Proiectul realizării unei centrale fotovoltaice pe strada Matei Corvin din Oradea este unul mai vechi. Municipalitatea a vrut să-l finanțeze prin POIM și a derulat două licitații pentru demararea investiției. Prima a fost anulată din lipsa unor oferte conforme, iar a doua licitație va fi, probabil, anulată, căci între timp s-au schimbat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!