Primăria Oradea scoate la licitație, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, amenajarea unui parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, lângă halda de gunoi din strada Matei Corvin, dar și amplasarea unor asemenea panouri pe șase clădiri publice.

Panouri fotovoltaice de 70 milioane lei!

Investiția se ridică la o valoare de 70 milioane lei plus TVA și vizează producerea de energie electrică verde, pe bază de panouri fotovoltaice.

Licitaţia a fost împărţită în două loturi: primul lot vizează amenajarea unui parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, acţionat de la distanţă, lângă halda de gunoi din strada Matei Corvin, iar al doilea - amplasarea unor panouri fotovoltaice pe şase clădiri din municipiu.

Oradea este printre primele administrații locale din țară care face aceste investiții cu fonduri europene.

"Parcul fotovoltaic de pe Matei Corvin va produce energie verde care va putea fi comercializată. Proiectul este o premieră în România, întrucât doar două autorităţi publice locale, respectiv Oradea şi Braşov, au avut o astfel de iniţiativă", a anunţat luni municipalitatea printr-un comunicat.

Curent de la soare

În cadrul lucrărilor vor fi montate 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, fiecare cu o putere instalată unitară de minimum 670 Wp.

Echipamentele electrice aferente vor cuprinde 48 de invertoare de 175 kW şi cinci posturi de transformare.

Centrala va fi racordată la sistemul energetic naţional prin staţia electrică din incinta CET-ului.

Parcul fotovoltaic va fi gestionat de la distanţă, prin fibră optică, cu ajutorul unor echipamente de monitorizare şi control.

Acoperite cu panouri

În ce privește al doilea lot al licitației, municipalitatea vrea să depună panouri fotovoltaice pe platoul de deasupra centrului de afaceri cu produse agroalimentare de la Piaţa Rogerius, la Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, clădirea care găzduia fosta cantină socială din curtea Primăriei şi Arena Antonio Alexe.

"Implementarea proiectului va aduce beneficii, precum reducerea consumului de energie electrică din surse convenţionale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), precum şi scăderea cheltuielilor de operare prin scăderea costurilor cu energia electrică la nivelul instituţiilor publice din Municipiul Oradea", a transmis Primăria.

Puterea maximă a celor şase centrale fotovoltaice va fi de 1MW. Limita maximă a fost impusă de finanţatorul european având în vedere faptul că municipalitatea vrea să plătească lucrările prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!