Orădeanul Alexandru Talpoş (fost Andor), ajuns celebru după ce şi-a înregistrat "marca" Arsenie Boca, devenind, împreună cu soţia sa, stăpân pe numele şi imaginea călugărului, a fost reţinut, luni, şi va fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă. Talpoş este urmărit internaţional, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare pentru o fraudă de peste 100.000 euro comisă în Ungaria.

Propus spre arestare

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Talpoş ar fi comis faptele în 2011. Ca administrator al firmei orădene Atarix SRL, controversatul afacerist a emis facturi fiscale către două societăţi comerciale din Ungaria, care apoi le-au înregistrat în contabilitate atestând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, dar pentru care au dedus ilegal TVA în valoare de 43 milioane de forinţi (aproximativ 120.000 euro).

Autorităţile judiciare din Ungaria au emis pe numele orădeanului un mandat european de arestare pe 24 noiembrie, mandat care a fost comunicat la Oradea la sfârşitul săptămânii trecute.

Luni, 7 decembrie, polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale Bihor  l-au ridicat pe Talpoş şi l-au prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Bărbatul a fost încarcerat în Arestul Poliţiei Bihor, iar marți, 8 decembrie, a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autorităţile ungare. Procesul a fost amânat, pentru traducerea mandatului, iar până atunci, Talpoş a fost plasat sub control judiciar. "Era oarecum forţat, abuziv, să fie arestat până la verificarea acelui mandat european, dacă respectă toate prevederile obligatorii", a explicat avocatul orădeanului, Paul Cosmin Vidican.

Judecat și în România

Rămâne de văzut, însă, dacă instanţa va admite solicitarea în condiţiile în care Talpoş are „afaceri” judiciare şi în România. El a fost trimis în judecată de DIICOT împreună cu un amic al său, tot orădean, Ovidiu Pop, patronul unei firmei de transporturi, pentru o fraudă de 34 milioane lei.

Prin intermediul a zeci de firme cu diverse obiecte de activitate, de la comerţ până la arhitectură, cei doi acţionau prin metoda suveică, realizând serii de operaţiuni comerciale între aceste firme, cumpărări şi vânzări, pentru a se pierde urma acelora care trebuiau să achite TVA statului. ANAF s-a constituit parte civilă, solicitând şi penalităţi de 8 milioane lei.

În război cu Biserica

Așa cum a dezvăluit BIHOREANUL, Alexandru Talpoş, fost Andor, căci a preluat numele actualei soţii, a ajuns celebru după ce "s-a împroprietărit" pe numele şi imaginea călugărului Arsenie Boca. Concret, brandul "Boca părintele" a fost preluat pe numele soţiei, Diana Talpoş, iar pe al său marca "Arsenie", orădeanul declanşând totodată demersuri pentru a înregistra şi marca "Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie", ba făcând şi un site cu acest logo.

În urmă cu doi ani, Episcopia Devei şi Hunedoarei, iar ulterior şi Mănăstirea Prislop au declanşat procese pentru anularea drepturilor de proprietate intelectuală, şi pentru că astfel de acţiuni sunt încă pe rol, au obţinut o Ordonanţă Preşedinţială care să le permită până la soluţionarea diferendului folosirea numelui şi imaginii părintelui Arsenie Boca pe cărţi, pandantive, amulete, obiecte de cult, icoane vândute către enoriaşi. 

În paralel, Mănăstirea şi Episcopia au deschis un proces care să tranşeze definitiv disputa, cerând anularea drepturilor acestora de către EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate Intelectuală), arătând că marca “Boca Părintele” a fost înregistrată contrar motivelor absolute de refuz prevăzute în Regulamentul European, deoarece vizează un simbol religios și, de asemenea, cererea de marcă a fost depusă spre înregistrare cu rea-credință.

În octombrie 2019, comisia de anulare a EUIPO a respins acțiunea ca nefondată, pe considerentul că marca îndeplinește toate criteriile prevăzute de lege. Mănăstirea Prislop și Episcopia Ortodoxă Română a Devei și Hunedoarei au contestat, însă, decizia comisiei de anulări, care se află în prezent în analiza Camerei de Recurs a Oficiului Uniunii Europene, unde procesul a fost suspendat până la soluţionarea acţiunilor aflate pe rolul instanţelor româneşti. 

”Afacere” de succes

Între timp, Diana Talpoş, soţia afaceristului, a anunţat într-un comunicat de presă că firma ei, care a preluat mărcile comerciale, a înregistrat şi declarat la ANAF o cifră de afaceri de perste 1 miliard de lei, de pe urma comerţului făcut de BOR cu obiecte de cult purtând imaginea şi numele călugărului. "Aceste sume aduc în lumină valorile fabuloase pe care BOR nu le-a declarat", se arată în comunicatul respectiv.

Contactată de BIHOREANUL, Diana Talpoş a refuzat să facă declarații, spunând că discută "doar prin avocat".